Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španska televezija u prijenosu utakmice ‘Kosovo’ napisala malim slovima

Preuzmite sliku

Španija je u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sinoć odigrala utakmicu sa Kosovom na domoćem terenu, gdje je ostvarila pobjedu rezultatom 3:1.

Međutim, brojne španske publikacije odbile su da štampaju ime svojih protivnika, javna televizija TVE je zatim slijedila njihov primjer, te je u prijenosu utakmice Kosovo napisala malim slovima  ‘kos’ na semaforu. Ime Španije je napisano ESP, prema uobičajenom protokolu, piše givemesport.com

  • Španija službeno ne priznaje Kosovo kao neovisnu državu vezanu za njihov vlastiti stav o otcepljenim teritorijama poput Katalonije i Baskijske regije. Kosovo, prethodno proglašeno autonomnom regijom Srbije, službeno je razdvojilo 2008. godinu i u početku su njegovi reprezentativci igrali prijateljske utakmice.

    2016. godine FIFA i UEFA priznale su neovisnost države, što znači da je balkanska država konačno mogla učestvovati u takmičenjima. Španija je samo  jedna od nekoliko zemalja koje ne priznaju Kosovo kao državu, a Kina, Rusija, Grčka, Slovačka i Rumunija imaju sličnu poziciju. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,