Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sloboda za pet godina platila samo 76KM poreza a dužna skoro 4 miliona!

dug1
Preuzmite sliku

Samo su Sarajevo, Željezničar, Travnik i Široki Brijeg platili 400 hiljada KM poreza

\"dug1\"

(KLIK na fotografiju za prikaz u većem formatu)

\”Dnevni avaz\” došao je u Poreznoj upravi Federacije BiH do do sada neobjavljenih i javnosti potpuno nepoznatih podataka o tome koliko su fudbalski klubovi iz FBiH platili, a koliko duguju poreza (tabela u prilogu).

U 2011. godini, od 11 premijerligaških klubova iz Federacije BiH samo su četiri plaćala poreze, i to u ukupnom iznosu od 407.807 KM. Kada je riječ o periodu između 2005. i 2010. godine, prema podacima PUFBiH, evidentirana su 1,44 miliona KM uplata na ime poreza na dohodak, imovinu, prihode od prodatih ulaznica i drugih javnih prihoda.

Porezne prijave

S druge strane, premijerligaški klubovi iz Federacije duguje za poreze približno 11,5 miliona maraka. Samo tri kluba, i to Travnik, GOŠK i Široki Brijeg, nemaju nikakav dug.

S tim u vezi treba istaći da GOŠK, baš kao i Velež, Čelik i Zrinjski, u prethodnih šest godina, prema podacima kojima raspolažemo, nije uplatio ni marku poreza, a prema podacima za 2011. godinu, isto to važi i za Olimpic, Slobodu i Zvijezdu. Kako je to moguće?

– Svaki pravni subjekt dužan je, prema zakonu, da podnese poreznu prijavu, a ti klubovi to nisu učinili. Toliko mogu reći – kaže nam Adisa Muhić iz Službe za odnose s javnošću u PUFBiH.

Kao što smo i ranije objavili, najveći dužnik je Čelik (4,13 miliona KM), ispred Slobode (3,86), Željezničara (1,33) i Sarajeva (1,29).

Sastanak s Nikšićem

Iz PUFBiH ističu da porezni obveznici nemaju imovinu koja bi mogla biti zaplijenjena za namirenje duga te je zbog toga \”neophodno da se u rješavanje ovog problema uključe i Vlada FBiH, odnosno nadležna ministarstva, na koje se ovi porezni obveznici stalno pozivaju, baš kao i na sastanak sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem, s obećanjem da će se njihovi problemi riješiti\”.

Reprogramiranje dugova

S nekim od klubova nadležni porezni uredi zaključili su sporazume o plaćanju duga na rate. Trenutno su na snazi dva takva ugovora o reprogramu.

Zrinjski i Velež sklopili su početkom godine sporazum da u 36 rata izmire obaveze. Zrinjski je do sada platio jednu ratu u iznosu od skoro osam hiljada KM, a Velež dvije od po 3,1 hiljadu KM. Kako smo informirani u PUFBiH, u toku je zaključivanje sporazuma s Olimpicom.

Ranije su, kako nam je rečeno u PUFBiH, više puta zaključivani sporazumi o reprogramu duga sa Željezničarom, Sarajevom, Slobodom i Čelikom, koji su prestali da važe, jer ih porezni obveznici nisu poštovali.

Bajpas-rješenje

S obzirom na to da je čist porezni izvještaj jedan od uvjeta za dobivanje licence, nedavno je PUFBiH pristao izaći ususret Sarajevu, Željezničaru i Čeliku da dug plate s odgodom na šest mjeseci. Šta će se desiti nakon toga, niko ne može prognozirati, jer je pitanje imaju li klubovi te pare da izmire obaveze.

– Ovo je svojevrsni bajpas, koji će nam omogućiti da dobijemo licencu, ali problem tek treba riješiti na pravi način, inače ćemo vrlo brzo doći u istu situaciju u kojoj smo bili i do sada – istakao je tom prilikom član Upravnog odbora Sarajeva Edis Kusturica.

Široki jedini čist

Što se tiče poreznih uplata, Široki Brijeg je šampion među premijerligašima i, prema svim dostupnim podacima, jedini koji je potpuno čist. Za period od 2005. do 2010. godine ovaj klub platio je 785 hiljada maraka poreza, a u 2011. još 243 hiljade.

Tuzlanski.ba

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: