Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samo jedan stadion: Nogometni savez BiH potvrdio gdje će Zmajevi 15. novembra ugostiti Italiju

Preuzmite sliku

Što se tiče ispunjavanja uslova, sve što bude bilo potrebno doraditi, to će biti i učinjeno, izjavio je Hodžić

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine otvorila je domaćim utakmicama protiv Armenije (2:1) i Grčke (2:2).

U junskim terminima (8. i 11. juna) Zmajevi će gostovati u Finskoj i Italiji. U septembru će izabranici Roberta Prosinečkog ugostiti Lihtenštajn (5. septembra), a tri dana kasnije gostovat će Armeniji. Za 12. i 15. oktobar rezervisani su mečevi protiv Finske i Grčke, a kvalifkacije ćemo zatvoriti u novembru domaćim duelom protiv Italije (15. novembar), odnosno gostovanjem kod Lihtenštajna (18. novembar).

Kako smo već pisali, N/FSBiH bi se mogao suočiti s problemima 15. novembra ove godine kada je na rasporedu 9. kolo u kojem će u našoj zemlji gostovati Italija. BiH u ovom trenutku nema fudbalski stadion na kojem bi mogla ugostiti Azzurre u kvalikacijama za EURO, ako bi se gledali maksimalni UEFA-ini standardi! Ovo se prije svega odnosi na kriterije koji moraju biti ispunjeni za predstavnike medija. Naime, susret sa Azzurrima spada u utakmice A profila, a to znači moraju biti ispunjeni najstrožiji uslovi UEFA-e.

Za meč protiv Italije potrebno je da stadion ima press tribinu od 100 mjesta sa 70 stolova za laptope i priključcima za internet i utičnice za struju. Sala za press konferenciju mora osigurati mjesto za 80 novinara, a mix zona za 50. Nabrojani kriteriji mogli bi se improvizovati i ispuniti na Bilinom polju, ali postoje drugi, veći, problemi.

Potrebno je osigurati sobu za rad novinara sa 50 mjesta i prostoriju za rad fotoreportera za 25 osoba. A takve prostorije nemaju ni Grbavica, ni Bilino polje!

Nihad Hodžić, ekspert Saveza za infrastrukturu, u izjavi za SCsport.ba tvrdi da nema razloga za brigu, ali i otkriva da samo jedan stadion dolazi u obzir kada je u pitanju organizacija meča sa Italijanima.

– Zasad je to isključivo stadion u Zenici. Samo tu možemo igrati sa Italijom i tako će gotovo sigurno biti. Što se tiče ispunjavanja uslova, sve što bude bilo potrebno doraditi, to će biti i učinjeno – izjavio je Hodžić.

Stoga, Bilino polje će ući u još jedan proces renoviranja. Potrebno je proširiti kapacitete za predstavnike medija, a vremena, ipak, nema napretek.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,