Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sakib Malkočević: Želimo izboriti plasman na Euro

Preuzmite sliku

Selektor U17 fudbalske reprezentacije BiH Sakib Malkočević smatra da su provjere protiv Srbije koristile našim kadetima između dva kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, piše Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, Srbija je kvalitetna ekipa i stalni učesnik šampionata Starog kontinenta u omladinskim kategorijama.

15 mečeva, tri poraza

– Obje utakmice dobro su došle selektoru kadeta Srbije Dejanu Govedarici i meni. Hvala domaćinima iz Tojšića i Čelića, koji su osigurali uslove za njihovo odigravanje, pogotovo za drugi meč odigran po teškom terenu. U prvoj utakmici pobijedili smo Srbiju, koja rijetko gubi sa 2:0. Momci su dobro odradili zadatke. Druga provjera igrala se 2 puta po 30 minuta. Primili smo rano gol iz prekida, a najvažnije je da nije bilo povrijeđenih. Igrali smo bez Nikole Gavrića iz Bayerna i Denisa Žerića, koji je bio sa nama na okupljanju, ali nismo željeli rizikovati jer je povrijeđen, izjavio je Malkočević.

  • repka-mladi34
  • Strateg našeg kadetskog tima naglasio je da je ova selekcija odigrala 15 utakmica u kojima je doživjela samo tri poraza.

    – Želimo biti među prve dvije selekcije u elitnom krugu kvalifikacija. Upravo gledam snimke utakmica protivnika. Okupićemo se 15. marta najvjerovatnije u Trening-centru N/FSBiH u Zenici. Na put krećemo tri dana kasnije, a prvu utakmicu igraćemo protiv Škotske 20. marta. Ona je veoma bitna, no nećemo biti kompletni. Zinedin Mustedanagić i Mato Stanić nemaju pravo nastupa zbog kartona koji se prenose. Prošle godine igrali smo protiv Škotske 3:3 na razvojnom turniru UEFA. Očekuju nas tri vrlo zahtjevne utakmice jer igramo i sa Češkom 22. marta, te protiv domaćina Mađarske 25. marta. Prve dvije utakmice se igraju u Tatabanyi, a zadnja u Budimpešti.

    Malkočević je rekao da će prolaz na EP U17 osigurati dvije najbolje selekcije iz grupe 7.

    – Da su pravila bila takva prošle godine, prošli bismo dalje. Nema favorita, mada su svi protivnici bolje plasirani na rang-listi UEFA, što ne mora ništa značiti. Prošle godine mislili smo da su Belgija i Rumunija favoriti, pa smo bili ispred njih, a iza Škotske. Pokušaćemo konačno probiti led i prvi put plasirati se na veliko takmičenje. I elitni krug je veliki uspjeh, no ne želimo stati na tome. Ne možemo obećati plasman na EP, ali svjesni smo šta bi on značio za našu državu, Savez i afirmaciju igrača. Oni su još djeca i postoje oscilacije. Zato ćemo ih psihološki pripremiti.

  • repka-mladi-srbija
  • Podrška Saveza

    Naš sagovornik konstatovao je da to što su se U19 i U 17 timovi naše države plasirali dva puta uzastopno pokazuje kvalitetan rad u ovim selekcijama.

    – Ovo je moguće i zbog podrške generalnog sekretara N/FSBiH Jasmina Bakovića i Tehničkog odjela sa direktorom Denijalom Pirićem na čelu. Odigrali smo puno utakmica, imali kampove i dovoljan broj okupljanja. Opravdali smo povjerenje dobrim rezultatima. Selektoru pionirske reprezentacije Zoranu Erbezu, juniorske selekcije Toniju Koračiću i meni produženi su ugovori. Nas trojica sarađujemo u radu. Juniorski tim imaće takođe šansu za prolaz na EP jer smo domaćini elitnog kruga u maju, optimista je Malkočević, prenosi Olslobođenje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje