Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Safet Sušić o Ćiri: “Dugo ćemo ga pamtiti, neka mu je laka crna zemlja”

Preuzmite sliku

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od velikana jugoslovenskog i bosanskohercegovačkog fudbala Safet Sušić, oprostio se od Miroslava Ćire Blaževića u razgovoru za N1. Popularni Pape imao je samo riječi hvale za trenera svih trenera, kojeg je izuzetno poštovao kao čovjeka i fudbalskog stručnjaka.

Vijest o smrti Ćire Blaževića zatekla je Safeta Sušića, bez obzira što je zdravstveno stanje Blaževića ukazivalo na kraj.

“Kao i svi koji vole fudbal, bio sam šokiran jutros kada sam pročitao da je Ćiro preminuo, mada je bio bolestan i očekivalo se svaki dan da se tako nešto desi. Bio je izuzetan čovjek, šarmatan i uvijek je bio spreman da se našali. I na svoj račun i na račun drugih. Bio je veliki stručnjak. Ostavio je trag i u Francuskoj ovdje, trenirao je Nantes nekoliko godina.” kaže Sušić na početku razgovora za N1.

Ćiro je u posljednjem intervju za N1 BiH, govorio i o Papetu.

Safet Sušić je jedan velikan. Nisamo to jednom rekao – on je najveći fudbaler na ovim prostorima. Sada ga je ugrozio Luka Modrić. Sada mu je taj primat uzeo Modrić, ali dok Modrića nije bilo on je po meni bio najveći, najnadareniji, najkreativniji fudbaler – Safet Sušić.” kazao je Ćiro u maju prošle godine u Travniku.

“Mnogo puta sam pročitao njegove izjave. Znam da me puno cijenio kao igrača. Nisam imao nikad priliku da mu zahvalim lično, jer bio sam davno jednom ili dvaput s njim u emisiji zajedno…Davno je to bilo. Nisam ga puno sretao u posljednje vrijeme. Ali kad god bi vidio njegov intervju u novinama, uvijek sam čitao od prve do zadnje rečenice. Čovjek kojeg će mnogi dugo dugo vremena pamtiti.” kaže Pape.

Sušić je u nastavku izrazio o saučešće porodici Blažević.

“Prije svega bi uručio saučešće njegovoj proodici. Znam da ima ženu i troje djece. I njegovim najbližima. Svim ljubiteljima fudbala. Pogotovo u Hrvatskoj.”

Na pitanje da li je Blažević najveći trener ex-yu prostira i strateg koji može naći svoje mjesto u samom svjetskom vrhu trenerskog posla, Sušić odgovara:

“Ja ne volim taj epitet najbolji, ali sigurno jedan od najboljih i najcjenjenijh trenera koji je ikad rodio na prostorima bivše Jugoslavije.”

Sušić je saglasana da Ćiro Blažević ima svoje zasluge za temelje reprezentacije BiH, koju je Safet Sušić prvi i do sada jedini put odveo na Mundijal.

“Ja nikad nisam zasluge uzimao za sebe isključivo. Sigurno da uspjeh koji smo mi postigli odlaskom na Svjetsko prvenstvo, zaslužan je i selektor koji je prije mene bio je i Ćiro Blažević. Mnogo igrača koji su počeli kod njega, kasnije su igrali kod mene. Normalno da ima itekako zasluge.”

Šta možemo naučiti iz karijere i života Miroslava Ćire Blaževića?

“Bio je vrlo šarmantan i interesantan za gledat i slušat. Mnogi će se dugo dugo godina sjećati njega i svih njegovih šala i intervjua. Više Vam sigurno mogu reći oni koji su ga bolje poznavali.”

Šta biste posljednje rekli Ćiri Blaževiću da ste imali priliku?

“Ahh…Šta da kažem…Neka mu laka bude crna zemlja, ništa drugo…(N1: Bosanska i travnička?) Ćiro je imao dvije zemlje. Rođen je u Bosni. Normalno da se osjećao kao Bosanac. Ali najveći dio karijere proveo je u Hrvatskoj. Prema tome on je Bosanac i Hrvat. Pola – pola, vjerovatno.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje