Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Roberto Carlos: Poraz u madridskom derbiju je kao kada izgubite u finalu Mundijala

Preuzmite sliku

Nadolazeći fudbalski vikend u Evropi donosi jedan od najvećih gradskih derbija na svijetu, 159. prvenstveni duel Atletico Madrida i Real Madrida. Nekadašnji sjajni brazilski fudbaler Roberto Carlos tokom karijere imao je zadovoljstvo u dresu “kraljeva“ odigrati veliki broj derbija sa Atleticom, i kaže da je poraz kao kada izgubite u finalu Mundijala.

Prvi ovosezonski derbi Madrida tim sa Santiagu Bernabeua dočekuje kao lider na tabeli, dok je za ekipu Diega Simeonea subotnja utakmica na Vicente Calderonu možda i posljednja prilika da se vrati u borbu za titulu. Razlika na tabeli uoči 159. derbija izbosi šest bodova, Real ima 27, a Atletico 21.

Priprema za madridski derbi razlikuje se od priprema za bilo koju drugu utakmicu. Postoji mnogo drugih stvari, osim taktike, koje je potrebno uraditi zbog svega što prolazi kroz glave igrača. Oni se u sebi pitaju šta će se dogoditi u sedmici poslije utakmice, kako će biti primljeni od svojih navijača na sopstvenom stadionu? Sve je to zato što je poraz u madridskom derbiju poput izgubljenog finala Svjetskog prvenstva“, rekao je Roberto Carlos za španske medije.

U dosadašnjih 158 prvenstvenih ogleda Real je mnogo uspješniji od Atletica. Ostvario je 85 pobjeda, dok su 34 utakmice završile bez pobjednika. “Jorgandžije“ su slavile u 39 susreta. Kada se uzmu u obzir sva takmičenja veliki madridski rivali sastali su se 213 puta, Real je slavio 108, a Atltico 54, dok je remijem završen 51 susret.

Utakmica 12. kola La Lige između Atletica i Reala igraće se u subotu na stadionu Vicente Calderon sa početkom u 20.45 sati. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje