Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rapsodija na Grbavici: Dva gola Džeke za trijumf BiH nad Sjevernom Irskom (FOTO | VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine rezultatom 2:0 je savladala selekciju Sjeverne Irske u trećem susretu Lige nacija. Golove za pobjedu našeg tima postigao je Edin Džeko.

Trećom pobjedom u ovom takmičenju BiH je zadržala lidersku poziciju i jednom nogom izborila plasman u A diviziju. No, do novog trijumfa izabranici selektora Roberta Prosinečkog došli su dosta teško s obzirom na to da je Sjeverna Irska bila ravnopravan tim tokom većeg dijela meča, a gosti su imali i nekoliko stopostotnih prilika. No, i večeras je BiH imala sreće s obzirom na to da su Irci promašili neke izgledne prilike te pogodili dva puta okviru gola.

  • Gosti su pokazali da su na Grbavicu došli po bodove, a može se reći da su do primljenog gola bili nešto opasniji. Preko Savillea imali su dvije dobre prilike za gol, ali je napadač Middlesbrougha prvo u 15. minuti promašio gol iz idealne pozicije, dok je pet minuta kasnije pogodio stativu.

    No, prvi su zaprijetili domaći nogometaši preko Višće koji u 9. minuti je bio neprecizan, dok je Džeko u 17. minuti šutirao preko gola.

    Do vodećeg pogotka reprezentacija BiH došla je u 28. minuti. Višća je iskoristio pogrešku jednog odbrambenog igrača Sjeverne Irske, nesebično uposlio Džeku, a kapiten bh. reprezentacije je preciznim udarcem sa sedam-osam metara savladao golmana Peacock-Farrella.

    Dvije minute kasnije Džeko je još jednom zatresao mrežu gostujuće reprezentacije, nakon lucidnog poteza Pjanića, ali je gol poništen zbog zaleđa.

  • Pjanić je četiri minute kasnije dobro šutirao iz slobodnog udarca sa 20 metara ali malo iznad gola. Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Vranješ u 44. minuti kada je pokušao sa dvadesetak metara iskosa sa desne strane, ali je lopta prohujala pored stative.

    I u drugom poluvremenu ekipe su nastavile sa dinamičnom igrom, a na prvu priliku čekalo se do 56. minute kada Džeko izlazi sam pre gostujućeg golmana, ali nije najbolje zahavtio loptu te je njegov šut odbranio Peacock-Farrell, koji je u nastavku akcije odbranio i šut Sarića.

  • Uzvratili su gosti u 65. minuti preko Evansa koji sa pet metara nije uspio zatresti praznu mrežu, pogodivši stativu.

    U 73. minuti Pjanić je dubinskim pasom pronašao Džeku, kapiten bh. reprezentacije namjestio se i šutirao sa 12 metara u suprotni ugao te drugi put savladao Peacock-Farrella.

  • Tri minute kasnije i Višća je imao priliku ali je njegov udarac izblokiran.

    Pet minuta prije kraja meča Saville je imao još jednu priliku, ali je njegov udarac s ivice šesnaesterca odbranio Šehić.

    BiH je u večerašnjem meču nastupila u sljedećem sastavu: Šehić, Čivić, Vranješ, Bešić (od 88. Cimirot), Višća (od 86. Milošević), Duljević (od 74. Zakarić), Pjanić, Džeko, Šunjić, Zukanović, Sarić.

    Naredni meč nogometaši BiH igraju 15. novembra u gostima protiv Austrije. (FENA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,