Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poljska prvi četvrfinalist Eura (VIDEO)

Preuzmite sliku

Danas je od 15 sati na rasporedu bila prva utakmica osmine finala Evropskog prvenstva. Sastale su se reprezentacije Poljske i Švicarske.

Milik je već nakon 30 sekundi mogao dovesti Poljake u vodstvo, koji je ostao sam neometan i pred praznim golom na 16 metara nakon greške odbrane Švicaraca, ali pucao je preko gola. Švicarci su odgovorili u 10. minuti kada je na pet metara sam ostao Džemaili, al je loše zahvatio loptu i propala je lijepa prilika.

Poljske je djelovala goropadnije u samoj uvertiri utakmice. Nametnuli su svoj ritam i pritiskali su u polovici Švicaraca, koji su imali dosta posla u odbrani.

U 22. minuti nova prilika za Džemailia. Rodriguez je ubacio iz kornera, Džemaili skočio najviše, ali lopta je otišla preko gola Fabianskog.

Pokušali su Švicarci iz veće udaljenosti. Rodriguez je u 25. minuti šutirao iz daljine, ali bez ikakve opasnosti je to bilo za poljskog golmana.

Krychowiak je u 30. minuti ostao sam u skoku poslije kornera Milika, pucao je glavom pored gola Sommera. Velika šansa za Poljsku je to bila.

Ponovo se napadač Poljske Milik našao u dobroj situaciji za šut. Udario je po lopti, međutim, ponovo preko gola.

Schar je u 34. minuti zaprijetio udarcem glavom poslije kornera Rodrigueza, ali preslabo. Fabianski je bio na mjestu.

Poljska je povela u 39. minuti. Poslije manjeg pritiska Švicaraca, Poljska se dobro transformirala kroz kontranapad preko lijevog krila gdje je Grosicki fino pripremio šansu za Kubu. Krilni igrač Fiorentine sam se našao ispred Sommera i bez problema ga matirao za zasluženo vodstvo Poljaka.

Odlučno je Švicarska krenula u nastavak utakmice, ali Poljaci su bili koncentrirani u najvažnijim situacijama.

Zaprijetio je Shaqiri u 50. minuti. Dobro se namjestio za šut, opalio po lopti, ali Fabianski je siguran.

Kuba je šutirao iz daljine lijevom nogom s ivice šesnaterca, ali Sommer dobro reaigra. Poljaci su prijetili iz kontri.

Poljaci su dobro kontrolirali događanja na terenu pa ni otvoreni Švicarci nisu uspjeli stvoriti opasnost u posljednjoj trećini terena.

Šutirao je Rodriguez u 75. minuti iz slobodnjaka s 25 metara iskosa, išlo je to u same rašlje, ali sjajno je intervenirao Fabianski paradom i izbio loptu u korner.

Najbolja prilika za Švicarce u 77. minuti., Seferović je pogodio prečku. Neće i neće švicarskog napadača na ovom turniru.

Švicarska je izjednačila u 82. minuti. Xherdan Shaqiri zabio je uvjerljivo najljepšli gol na turniru! S vrha šesnaterca ‘makazicama‘ je pogodio mrežu Fabianskog, nevjerovatno lijep gol krilnog igrača Švicarske. Zasluženo je izjednačila Švicarska.

Švicarci su i dalje napadali, željeli  su sve završiti za 90. minuta, ali do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, ostalo je 0:0. Uslijedili su produžeci.

Shaqiri je ponovo bio opasan u polovici Poljaka u 95. minuti, ali nedostajalo mu je snage za bolju završnicu akcije.

Derdiyoka je u 112. minuti imao 100% priliku! Shaqiri ga je sjajno našao u petercu Poljske, napadač Švicarske pucao je glavom, Fabianski je fantastično obranio čisti zicer.

Nakon dodatnih 30. minuta nije bilo promjene rezultata. Uslijedili se penali.

Na kraju su Poljaci bili bolji, te se sa ukupnih 6:5 plasirali u svoje prvo četvrtfinale na nekom velikom takmičenju u historiji.

Četvrtfinale: Poljska 1:1 Švicarska (Penali 5:4) (Kuba/Shaqiri). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,