Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako je poslovala Sloboda i gdje su utrošene pare od Todorovićevog transfera

Preuzmite sliku

U petak je u prostorijama Kantonalne privredne komore Tuzla, održana redovna Skupština FK “Sloboda” Tuzla na kojoj je od ukupno 41, prisustvovalo 30 delegata, a najzanimljiviji dio, Izvještaj o radu i poslovanju FK Sloboda Tuzla protekao je jednoglasnom podrškom.

Predsjednik Upravnog odbora FK “Sloboda” Tuzla, Senad Mujkanović predstavio je opširan Izvještaj o radu Upravnog odbora, poslovanju kluba te izvještaj Revizora N/FS BiH o poslovanju Slobode u periodu od 1. januara od 30. juna tekuće godine, prilikom čega je prikazano i finansijsko stanje FK Sloboda u periodu 01.01-30.08. 2018. godine. Nakon izlaganja predsjednika i kraće diskusije, Skupština je jednoglasno usvojila Izvještaj o radu i poslovanju FK “Sloboda” Tuzla za period 01.01. – 30.09.2018. godine.

Prema finansijskom izvještaju koji je Mujkanović usmeno prezentirao prisutnim članovima Skupštine FK Sloboda je u prvih osam mjeseci tekuće godine ostvarila prihod u iznosu od 2.144.231,04 KM.

 

Najveći prihod je ostvaren po osnovu transfera prodaje Darka Todorovića u Red Bull Salzburg i to u iznosu od 890.371,05 KM.

Drugi najveći prihod Sloboda je ostvarila iz Budžeta Grada Tuzla i to u iznosu od 855.000 KM. Iz Budžeta Federacije BiH Sloboda je prihodovala 150.000 KM, dok je iz Budžeta Tuzlanskog kantona klub sa Tušnja ostvario prihod od 10.000 KM.

Po osnovu prodaje ulaznice (redovne, sezonske) FK Sloboda je ostvarila prihod od 43.605,00 KM. Prihodi od reklama, sponzora i donacija iznosili su 169.743,99 KM. Od generalnog sponzora lige BH Telecoma Slobodi je uplaćeno 12.500 KM.

Dakle, prihod Slobode prikazan u finansijskom izvještaju za prvih osam mjeseci u ovoj godini iznosio je 2.144.231,04 KM.

Kada su u pitanju rashodi FK Sloboda za isti period po osnovu vansudskih nagodbi i sudskih presuda isplaćeno je ukupno 325.841,74 KM, što predstavlja pored izdvajanja za plaće najveću stavku među rashodima.

Za povrat pozajmica isplaćeno je 270.000 KM.

Za plate fudbalera, stručnog štaba i uposlenika izdvojeno je 612.250 KM. Za troškove obeštećenja u posredovanju transfera isplaćeno je iz kase kluba 180.914,28 KM. Troškovi priprema ekipe koštali su Slobodu 62.217,98 KM. Na troškove prevoza, smještaja i ishrane ekipe utrošeno je 64.298,92 KM.

Za disciplinske kazne Sloboda je isplatila Nogometnom savezu BiH 7.250 KM. Troškovi obezbjeđenja utakmica Slobodu su prema izvještaju koštali 27.709, 74 KM.

Stavka medicinskih usluga kasu kluba ispraznila je za 8.582,24 KM.

Iz izvještaja se vidi da je Sloboda uz ostale stavke utrošenih sredstava poput doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje, isplate stanarina, troškove štampe, sudska izvršenja, nabavka sportske opreme i kancelarijskog materijala, troškovi održavanja, troškovih službenih lica, troškovi PTT usluga i troškovi reprezentacije, organizacije utakmica i druge troškove prikazane u izvještaju imala rashod u iznosu od 2.043.997,37 KM.

Također, na jučer održanoj Skupštini po stavkama posebno je predstavljen i izvještaj utroška novca koji je Sloboda prihodovala po osnovu transfera Darka Todorovića u Red Bull Salzburg čija je vrijednost bila 450.000 eura.

  • Nakon predstavljenog finansijskog izvještaja predsjednik Slobode Senad Mujkanović obrazložio je i razloge zbog kojih se povlači sa funkcije prvog čovjeka kluba.

    “Ja se u narednom periodu moram posvetiti porodici i firmi koju imam jer sam sve to prilično zapostavio zbog Slobode. Budući predsjednik koji dođe morat će dobro zasukati rukave i raditi. Važno je da uz sebe ima pouzdane ljude s kojima će sarađivati i raditi. Što se mene tiče 24 sata sam dostupan ako budem nešto mogao pomoći, uvijek ću biti tu na neki način. Funkcija predsjednika Slobode crpi dosta energije i želim puno sreće onom ko dođe umjesto mene” – kazao je Mukjanović nakon čega je pozvao člana UO FK Sloboda Mensura Alića da se obrati prisutnim članovima Skupštine.

    Alić je u svom izlaganju ponovio da je cilj aktuelne uprave bio da se Sloboda finansijski stabilizuje te da su taj zadatak uspješno obavili tokom dvije godine mandata te da je Sloboda danas daleko uređeniji klub od onog kojeg su preuzeli u septembru 2016. godine.

    Nakon usvajanja izvještaja, delegati su na prijedlog predsjednika usvojili Odluku o održavanju Izborne Skupštine FK “Sloboda” Tuzla koja će se održati u prvoj sedmici decembra 2018. godine, kada će se izabrati novo rukovodstvo kluba. Također, tokom Izborne Skupštine, raspravljate će se izmjene i dopune Statuta FK Sloboda Tuzla koje za cilj imaju unapređivanje i razvoj kluba.

    Prija samog zaključivanja Skupštine, prisutnim delegatima, gostima i predstavnicima medija obratio se šef stručnog štaba FK “Sloboda” Tuzla, Zlatan Nalić koji je u svom kratkom izlaganju istakao da u Slobodi trenutno vlada jedan pozitivan puls koji upućuje na to da je Sloboda okružena ljudima koji žele jaku i stabilnu Slobodu koja će se boriti za Evropske nastupe.

    Sa Skupštine FK Sloboda upućene su poruke podrške za brzo ozrdavljenje i oporavak Sakibu Makočeviću kao i Tariku Okanoviću.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje