Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održana komemoracija velikanu: Prezime Avdičević ostaje trajno vezano za jednu od najvećih legendi Tuzle (FOTO | VIDEO)

Preuzmite sliku

U sali Narodnog pozorišta u Tuzli danas je održana komemoratovna sjednica povodom smrti Fahrudina Avdičevića, nekadašnjeg fudbalera, i direktora Slobode te istaknutog sportskog radnika.

Prigodnim govorom o Fahrudinu Avdičeviću prisutnima su se obratili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predsjednik Skupštine RSD “Sloboda” Bahrija Tanović, bivši fudbaler Slobode Nihad Mujezinović, dok je nekadašnji Avdičevićev saigrač Rizah Mešković održao govor u ime HNK Hajduk Split za koga je, osim Slobode i nastupao.

Komemorativnoj sjednici prisustvovali su brojni gosti, bivši i sadašnji fudbaleri Slobode, kao i navijači ovog kluba koji su se upisivali u knjigu žalosti, nakon čega su članovima porodice Avdičević upućeni iskrene sućuti.

– Avdičević je proslavio ime Slobode i Tuzle. Kada se bilo gdje danas širom bivše SFRJ, a pogotovo u Bih izgovori prezime Avdičević, svako odmah zna da se radi o legendarnom fudbaleru Slobode Fahrudinu Avdičeviću. Dakle, prezime Avdičević ostaje trajno vezano za jednu od najvećih legendi Tuzle – istakao je u svom govoru gradonačelnik, Jasmin Imamović.

– Svojevremeno su splitski Hajduk i beogradski Partizan nudili pravo bogatstvo kako bi ga doveli u svoje redove, ali je on ostao vjeran svojoj Slobodi, u kojoj je, iako je defanzivac, u nekim sezonama bio prvi strijelac ekipe – podsjetio je Bahrija Tanović.

U 11.30 sati ispred Komemorativnog centra će biti održan oproštaj od Fahrudina Avdičevića, čije će tijelo biti sahranjeno na mezarju Goli Brijeg, nakon što se bude klanjala dženaza ispred Jalske džamije u 13.00 sati.

Fahrudin Avdičević preminuo je u ponedjeljak ujutro u 77. godini života. Bio je rekorder je po broju nastupa za tuzlansku Slobodu, jer je 825 puta nosio crveno-crni dres. Također, bio je reprezentativac Jugoslavije i jedan je od najofanzivnijih odbrambenih igrača kojeg pamti evropski fudbal sa 17 postignutih golova u jednoj sezoni, četiri manje od legendarnog Ronalda Koemana, koji je igrajući za PSV 1987/1988 postigao 21 pogodak. U Slobodu je iz FK Radnik Bijeljina došao “greškom”, koja se pokazala najboljom u istoriji kluba. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje