Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci i dalje ljuti na Irfana Peljtu, Thierry Henry stao u njegovu odbranu

Preuzmite sliku

Leipzig je u Ligi prvaka  izgubio od Real Madrida 0:1, a puno se pričalo nakon utakmice o golu koji je za domaćine poništio bh. sudija Irfan Peljto (39).

Ekipa Leipziga je u drugoj minuti postigla gol preko Šeška. Ipak, Peljto je poništio gol zbog ofsajda nakon signalizacije pomoćnika Senada Ibrišimbegovića.

Odluku Peljte kao gost komentator na CBS Sports televiziji komentarisao je i Thierry Henry.

“Dok sam gledao uživo, mislio sam da je gol, ali kada pogledate pažljivije, možete vidjeti Benjamina Henrichsa na golmanovom putu. Ne mislim da bi golman spriječio Šeška da postigne gol, ali ako ste u ofsajd poziciji i idete na golmanovu putanju, jer vidite da je igrač gurao golmana, bit će dosuđen ofsajd. Imamo pravilo koje svi znamo, ako ste u ofsajdu, ne smijete biti uključeni. Samo trebate podići ruke i ne micati se. U tom slučaju gol bi bio priznat. Nije to bilo snažno guranje, ali je reagovao iz ofsajda”, rekao je Henry.

Po svojoj odluci bh. sudija nakon konsultacija sa VAR sobom ostao pri prvobitnoj odluci i ponišitio pogodak.

Naime, iz VAR sobe, u kojoj su bili Pol van Boekel i Dennis Higler iz Nizozemske, su procijenili da Šeško nije bio u ofsajdu, ali je u nedozvoljenoj poziciji bio drugi igrač Leipziga koji je ometao golmana Real Madrida.

Peljtinu odluku pohvalili su mnogi, među ostalim i Carlo Ancelotti, ali i čuveni talijanski bivši sudija Graziano Cesari.

Inače, drugi asistent Peljti bio je Davor Beljo, dok je uloga četvrtom arbitru pripala Milošu Gigoviću.

Peljto je postao prvi bh. sudija u historiji koji je dijelio pravdu na jednom duelu nokaut faze Lige prvaka. Ovo takmičenje se nastavlja već danas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje