Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nezavisni blok: Pozivamo Hrvatsku da se okani Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Povodom navoda bh. medija Žurnal o uključenosti diplomata iz susjedne Republike Hrvatske u aktivnosti koje duboko ulaze u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, Nezavisni blok smatra da institucije Bosne i Hercegovine trebaju učiniti sve na provjeravanju ovih frapantnih navoda.

Nažalost, naša država je često predmet nepoštovanja i verbalnog gaženja državnog suvereniteta od strane susjednih država, a izjave zvaničnika, poput predsjednice Republike Hrvatske o ”desetinama tisuća ekstremista u BiH”, potkrepljuju sumnje u koordinirane namjere da se Bosna i Hercegovina predstavi kao ekstremističko uporište. Navode koje ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iznosi, treba shvatiti krajnje ozbiljno, a pravosudne i policijske agencije u BiH trebaju baviti sveobuhvatnu istragu u kojoj se treba rasvijetliti uloga konzula Republike Hrvatske u Tuzli, Ivana Bandića, kao i visokih zvaničnika naše zemlje, zamjenika ministra sigurnosti Mije Krešića i drugih, koji su, kako tvrdi ministar Mektić i mediji, kreirali operaciju kojom se planiralo podmetnuti oružje u islamske vjerske objekte u BiH.

”Pozivam vlasti u Republici Hrvatskoj da se kao članica EU i NATO-a ponašaju u skladu sa međunarodnim pravom i obavezama, kao i poštivanju Bosne i Hercegovine kao suverene države. Pozivam ih također da ne poriču međunarodne presude, naročito onu o Udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovalo i ratno rukovodstvo Hrvatske, da poštuju našu zemlju i respektiraju nas kao evropsku demokratsku državu i da ne budu dežurni tutori hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Ukoliko se ove informacije o umiješanosti u naoružavanju selefija pokažu tačnim, Bosna i Hercegovina kao država mora donijeti jasne kontra-mjere, a Evropska unija i NATO trebaju biti upoznati sa svim aktivnostima njihove članice, te da li se krše pravila ovih međunarodnih asocijacija” izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,