Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napadi u Bruxellesu mogli bi izazvati drastične mjere na ”Euru”?

Preuzmite sliku

Tragični jutrošnji događaji u Bruxellesu ponovno su otvorili pitanje sigurnosti na najvećem ovogodišnjem sportskom događaju u Europi. Teroristički napadi u belgijskoj prijestolnici mogli bi potaknuti organizatore Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj na drastične mjere.

Početkom mjeseca Europska nogometna federacija (UEFA) je u saradnji s francuskom vladom razradila planove za slučaj da neka od utakmica na Euru bude meta terorističkog napada.

Odgode i prazne tribine

“Moguće je da će se utakmice odgađati iz sigurnosnih razloga. Bude li potrebe, igrat će se i pred praznim stadionima”, izjavio je tada UEFA-in direktor natjecanja Martin Kallen.

Od 10.6. do 10.7. na Euru će biti odigrana 51 utakmica na deset stadiona. Prema posljednjim informacijama, organizatori nisu planirali na stadione uvoditi mjere sigurnosti kakve postoje u zračnim lukama, ali nakon napada u Bruxellesu nije isključeno da će promijeniti mišljenje.

Još jedan izazov će predstavljati navijačke zone koje bi trebale biti postavljene u gradovima domaćinima. Upravo je to trebala biti jedna od tema današnjeg sastanka u francuskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali s obzirom na briselske događaje, moguće je da će skup biti odgođen. Prema sadašnjim procjenama, očekuje se da će se na Place Bellecouru u Lyonu okupljati oko 20 do 30 hiljada navijača, oko 80.000 na Pradu u Marseilleu, te čak 100.000 na Champ de Marsu u Parizu. Jasno je koliku to potencijalnu opasnost predstavlja, tako da su najavljene stroge kontrole na ulasku u navijačke zone koje će cijelo vrijeme nadzirati i kamere.

Najveće mjere sigurnosti ikad

Prošlog je četvrtka u Nimesu više od 700 zaštitara i 1200 policajaca sudjelovalo u simulaciji hemijskog napada na nogometnoj utakmici, što je bila samo jedna u nizu vježbi uoči Eura. Nadzirao ju je osobno ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Francuska je značajno pojačala mjere sigurnosti za Euro nakon serije terorističkih napada u Parizu u novembru prošle godine kada je poginulo 130 ljudi. Jedna od bombi je tada eksplodirala i ispred Stade de Francea na kojem su u tom trenutku prijateljsku utakmicu igrala reprezentacije Francuske i Njemačke.

Nakon napada na Bruxelles nema sumnje da će ovogodišnji Euro biti nogometno natjecanje s najvećim mjerama sigurnosti u historiji. Otkazivanje turnira zasad se ne spominje, ali i organizatorima, i navijačima, i igračima će teško biti izbjeći psihozu tih dana u Francuskoj. (Telegram)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,