Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbogatiji klub na svijetu bez brutalnih ulaganja postao je najveći hit Premier lige

Preuzmite sliku

Newcastle je pobijedio Southampton 4:1 u 15. kolu Premier lige i skočio na treće mjesto prvenstvene tabele. Ekipa Eddieja Howea dosad ima sedam pobjeda, šest remija i jedan poraz. Na gostovanju kod Southamptona u vodstvo ju je doveo Miguel Almiron u 35. minuti.

Chris Wood je u 58. pogodio za povećanje prednosti, a na 3:0 povisio je Joe Willock u 62. minuti. Domaćin je smanjio golom Romaina Perrauda u 89. minuti, a Bruno Guimaraes u 91. postavio je konačnih 4:1 za Newcastle. Svrake su najveći hit prvenstva, uz šestoplasirani Brighton.

Najveći hit Premier lige

Najbogatiji klub na svijetu u ljetnom prijelaznom roku nije radio atraktivne i skupe transfere. Potrošili su 136 miliona eura. Švedskog napadača Alexandra Isaka (22) platili su Real Sociedadu 70 miliona eura.

Za 37 miliona eura stigao im je holandski stoper Sven Botman (22) iz Lillea, a za 17.5 miliona eura otkupili su lijevog beka Matta Targeta (26) iz Aston Ville. Engleski reprezentativni vratar Nick Pope (30) plaćen je Burnleyju 11.5 miliona eura.

Iako ekipa ne sadržava naročito atraktivna imena kakvih je mnogo u Premier ligi, Newcastle gura na izvanredan način. Najopasniji igrač je paragvajski ofenzivac Miguel Almiron (28), koji je dosad zabio osam golova. Okosnicu ekipe čine Englezi poput Popea, Kierana Trippiera, Dana Burna, Joea Willocka i Seana Longstaffa.

Najbogatiji klub na svijetu

Podsjetimo, Newcastle United je prije godinu dana prodan saudijskom javnom investicijskom fondu za 305 miliona funti. Novi predsjednik kluba je Yasis Al Rumayyan, a 80 posto vlasništva ima saudijski javni investicijski fond, koji raspolaže s 320 milijardi funti. To Newcastle čini, bez konkurencije, najbogatijim klubom na svijetu, a ni do koljena mu nisu ni Manchester City ni PSG.

Saudijski investicijski fond (PIF) u vlasništvu je države Saudijske Arabije i jedan je od najvećih na svijetu, s više od 500 milijardi dolara pokretne i nepokretne imovine. Udjele u vlasništvu ima u svjetskim megakompanijama poput Facebooka, Boeinga, Lockheed Martina i nizu finansijskih firmi.


Standings provided by Sofascore

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje