Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji FK Sloboda osvojila svoj jedini trofej u 103 godine dugoj historiji

Preuzmite sliku

Na današnji dan 01. decembra FK Sloboda je osvojila svoj jedini trofej u 103 godine dugoj historiji.

Godine 1971. vodstvo Prve savezne lige je po ugledu na Englesku uvelo novinu u fudbalsko takmičenje.

Kup prvoligaša je bio kup u kojem su učestvovali samo prvoligaši i igrala se samo jedna dobijena utakmica. Već prvi krug je za Slobodu donio težak zadatak jer je na Tušanj dolazila Crvena Zvezda.

Iako su Beograđani bili favoriti Sloboda je fantastičnom igrom zabilježila visoku pobjedu 4:1 uz het-trik Časlava Jevremovića. Tu je utakmicu s tribina pratio i poznati fudbalski komentator „Politike“ Ljubomir Vukadinović, koji je onako za sebe, poluglasno nakon svakog gola Slobode govorio: „Duja (Dujković, golman Zvezde), šta ti bi“, iako su svi golovi Slobode bili izuzetno efikasni.

U drugom kolu Sloboda je imala nešto lakši raspored jer je na Tušanj došla ljubljanska Olimpija.

Sloboda je bila favorit pred utakmicu, ali visoka pobjeda 4:0 je bila samo dodatni dokaz odlične forme Crveno-crnih.

I kada su mnogi nazirali ispadanje u polufinale od Hajduka u Splitu proradilo je ono po čemu je Sloboda bila poznata u to vrijeme, hrabrost.

Neigranjem nekolicine prvotimaca Sloboda je iznenadila Hajduka i cijelu fudbalsku javnost bivše Jugoslavije pobjedom 0:1 i plasmanom u finale prvog izdanja Kupa prvoligaša.

Tu utakmicu su iskoristili mlađi, ne toliko afirmirani igrači koji su tom pobjedom nagovijestili zlatnu generaciju Slobode s kraja 70-tih.

U finalu su Tuzlaci savladali Željezničara rezultatom 1:0. Posebnu težinu pobjedi nad Željezničarom donijela je i činjenica da su Sarajlije te sezone osvojile Prvenstvo Jugoslavije, ispred Zvezde.

Ta sezona će ostati upamćena kao jedna od najboljih sezona FK Sloboda jer je na proljeće Sloboda uspjela doći i do Finala Kupa Maršala gdje u dvomeču nije uspjela osvojiti trofej

FK Sloboda: Mešković, Fazlić, Jovičić, Alibegović, Avdičević, Pašić, Nalić, Cerić, Jusić, Hatunić, Jevremović, Hukić.

FK Željezničar: Janjuš, Hrvat, Bećirspahić, D. Kojović, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Bratić, Deraković.

Na slici: Uprava i igrači nakon osvajanja trofeja

  • Stoje: Reuf Fakić-“Gunga” (Sekretar Kluba), Časlav Jevremović, Ilija Radić (Član Uprave i bivši igrač), Dr.Jovan Jelić, Josip “Mića” Duvančić (Šef stručnog štaba), Rizah Mešković (Kapiten), Jusuf Hatunić, Faruk Pašić, Kasim Alibegović, Nazif Šehić (Pomoćni trener), Miralem Fazlić.

    Čuče: Nebojša Vulin (Fizioterapeut), Momo Radunović (Pomoćni trener), Fahrudin Avdičević, Mesud Nalić, Radomir Jovičić, Džemil Cerić, Omer Jusić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje