Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muhamed Bešić i ove godine pomogao odlazak malonogometnog tima beskućnika BiH na SP

Preuzmite sliku

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH i ove godine učestvuje na Svjetskom prvenstvu, a baš kao i nekoliko puta ranije, nogometni reprezentativac naše zemlje Muhamed Bešić pomogao je odlazak beskućnika na SP, koje se ove godine održava u Norveškoj (Oslo, 28. 8. – 6. 9. 2017).

Stalnu pomoć reprezentaciji pružaju reprezentativac BiH Muhamed Bešić koji je i ambasador MFS-EMMAUS-a, zatim N/FS BiH, NS Tuzlaskog kantona, gradonačelnik Doboja Obren Petrović i načelnik općine Gračanica Nusret Helić. Podršku projektu su upućivali premijerligaši FK Sarajevo i NK Široki Brijeg, reprezentativci BiH Vedad Ibišević, Emir Spahić i Asmir Begović, rukometni reprezentativac BiH Dejan Malinović, i drugi.

Ove godine konkretnu i najveću pomoć projektu su pružili Muhamed Bešić (platio avionske karte cijelom timu za put u Oslo), zatim gradonačelnik Doboja Obren Petrović i načelnik Gračanice Nusret Helić, N/FS BiH općina Doboj Istok, NS Tuzlanskog kantona i tešanjska OAZA (pomogli pripreme, izrade dokumentacije za igrače i nabavku sportske opreme).

„Kontinuirana pomoć Muhameda Bešića našem projektu Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH, je nešto što motivira sve nas koji radimo u MFS-EMMAUS-u. Ali daleko veći značaj njegova podrška ima u kontekstu naše brige o svim korisnicima naših usluga. Ne mislim samo tu na mlade ljude koji su kao igrači uključeni u ovaj projekat, već i niz drugih ranjivih kategorija ljudi u našem društvu, a koje pomažemo i sa kojima radimo kroz naše aktivnosti.

Prije svih mislim na 438 korisnika u našem prihvatnom centru Duje u Klokotnici, kojima je Muhamed bio u posjeti, kada se i rodila njegova ljubav prema MFS-EMMAUS-u i njima. Oni ga se često sjećaju, pitaju za njega, a za rođendan mu pišu i pjesme. Sa velikim žaljenjem su dočekali vijest o njegovoj suspenziji, ali su ubjeđeni da će to njemu samo biti motiv za još bolje igre i veće uspjehe. Iza njegovog vojničkog pogleda krije se jedna velikodušnost i briga o ljudima, što ne može ostati nenagrađeno.

Pružanjem pomoći u finansiranju avionskh karata igračima za put na SP u Oslo Muhamed podstiče i javnost da se govori o problemima mladih ljudi, tretira ih kao svoje kolege reprezentativce i ambasadore BiH, motiviše ih da se ne osjećaju manje vrijednim, dajući im na taj način i motiv za bolji rezultat i promjene u životu. Oni mu to kao ni mi u MFS-EMMAUS-u nikad neće zaboraviti, kažu iz MFS-EMMAUS-a, odakle su poslali i poruku Bešiću, koja glasi:

„DOBRO SE BOLJIM VRAĆA – MUME HVALA TI!” MALONOGOMETNA REPREZENTACIJA BESKUĆNIKA BIH

  • Inače, Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS“ (MFS-EMMAUS) iz Doboj Istoka kao partner „Homeless World Cup“ (HWC) organizacije iz Škotske i nosioc projekta „Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH“ od septembra 2011. godine aktivno radi na realizaciji ovog projekta. Od tada pa do danas reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na pet Svjetskih prvenstava (Meksiko 2012., Poljska 2013., Čile 2014., Holandija 2015. i Škotska 2016.) sa kojih je najveći uspjeh tutula Vice prvaka svijeta osvojena na prvenstvu u Čileu.

    Učesnici u projektu odnosno igrači, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva. Među njima beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, pripadnici manjina i dr. Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote, i učinili da se iako žive na margini BH društva ipak osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje