Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milošević: BiH treba svježe krvi i taktičku disciplinu

Preuzmite sliku

Definitivno ova ekipa treba svježe krvi i promjena, rekao je Savo Milošević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, na današnjem početku priprema za utakmice protiv Luksemburga i Slovačke, odnosno uoči posljednja dva kola neuspješnih kvalifikacija za UEFA EURO 2024, javlja Anadolu.

Milošević je istakao da je dobro što je u reprezentaciji pet novih igrača, ali i nakon povreda povratnici u nacionalni tim Bosne i Hercegovine Rade Krunić (Milan) i Benjamin Tahirović (Ajax).

“Ne možemo mnogo mijenjati, jer nemamo prijateljsku utakmicu do marta i baraža za EURO 2024. Ne može se radikalno mijenjati, ali ni ovo nije malo s pet novih igrača i Krunićem i Tahirovićem”, kazao je Milošević, dodavši:

“Očekujem da momci shvate da nemamo puno vremena i da ovo nisu prijateljske utakmice. Akcenat ćemo staviti na dvije stvari, a to su maksimalna taktička disciplina i igra na rezultat, što je uostalom jedina bitna stvar u martu u baražu. Ove dvije utakmice moramo shvatiti kao da je Evropsko prvenstvo.”

Naglasio je da su Luksemburg i Slovačka kvalitetom na nivou reprezentacija s kojima će Bosna i Hercegovina u martu igrati dodatne kvalifikacije za eventualni plasman na Evropsko prvenstvo.

“Ako smo pametni, a mislim da jesmo, naredne dvije utakmice poslužit će nam da popravimo što trebamo popraviti. Taktička disciplina, da postavimo zahtjeve defanzivne i ofanzive i ko može to da ispuni igrat će. Nemamo profil igrača za defanzivnu igru u veznom redu, ali ovi koji su tu morat će da ispune i defanzivne zadatke. Ko bude htio i mogao igrat će”, pričao je Milošević te poručio:

“Nisu to zahtjevi s drugog svijeta. Razumljivi su i te zahtjeve naši igrači imaju u svojim klubovima u Evropi. Moraju ih i ovdje 100 posto ispuniti. Ne očekujem da sa njima problem imati ni novi igrači.”

Ponovio je da je sve u službi martovskih utakmica baraža za UEFA EURO 2024 i smatra da će i tada odlučivati detalji.

“Apsolutno sam uvjeren da imamo dovoljno kvaliteta za plasman na Evropsko prvenstvo, ali u današnjem fudbalu odlučuju detalji. I mi tri, četiri detalja moramo popravit u našoj igri. Najbitnije je da mi budemo spremni”, rekao je Milošević.

Bosna i Hercegovina, koja je izgubila šanse da se kroz kvalifikacije plasira na UEFA EURO 2024, u 9. kolu grupe “J” 16. novembra gost je Luksemburga, dok će tri dana kasnije u posljednjem 10. biti domaćin Slovačkoj u Zenici.

U posljednja dva kvalifikaciona meča Milošević neće moći računati na kapitena Edina Džeku (zamolio da ga poštedi) te povrijeđene Miralema Pjanića i prvog golmana Ibrahima Šehića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje