Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Maradonin ljekar: Ja sam mu produžio život, a ne oduzeo

Preuzmite sliku

“Dijego je mrzio ljekare, mrzio je psihijatre, Dijego je bio težak bolesnik. Ja sam sa njim imao drugačiji odnos, ja sam mu bio i prijatelj, moja uloga je bila i da mu pomognem da razumije šta mu je potrebno, kakva njega mu je potrebna”, kazao je Luke.

Leopoldo Luke, lični ljekar Dijega Maradone, koji se nalazi pod istragom zbog smrti slavnog fudbalera i pod sumnjom da liječenje nije obavljao prema protokolu i savjesno, kazao je da je uradio sve što je u njegovoj moći da mu produži život.

“Dijego je mrzio ljekare, mrzio je psihijatre, Dijego je bio težak bolesnik. Ja sam sa njim imao drugačiji odnos, ja sam mu bio i prijatelj, moja uloga je bila i da mu pomognem da razumije šta mu je potrebno, kakva njega mu je potrebna”, kazao je Luke.

On je demantovao da je Djego liječen pogrešno nakon otpuštanja iz bolnice.

“Sve je urađeno kako treba, nije bilo grešaka u liječenju. Ja sam mu produžio život vremenom koje sam provodio sa njim. Svi znaju kroz šta sam sve prošao sa njim, ali on je želio život koji je loš. Ja sam ponosan što sam bio uz njega, u najtežim trenucima, kada nije bilo nikoga. Dok je Dijego bio dobro i kada je bio dobro, svi su bili u blizini, kada je bio u lošem stanju ostajao sam samo ja”, rekao je Luke.

“I tako je bilo do njegovog posljednjeg trenutka”.

Luke će u ponedjeljak izaći pred sud i moraće da odgovara na neugodna pitanja.

Da li je Maradona pušten iz bolnice na osnovu otpusne liste?

Zašto uz Maradonu nije bio ljekar specijalista 24 sata?

Zašto kod kuće nije bilo ambulantnih kola?

Koji je medicinski protokol poštovan u njegovo liječenju?

Zašto u kući nije bilo defibrillatora?

Luke bi mogao da bude optužen za ubistvo iz nehata, navode argentinski mediji.

Istragu protiv njega su zatražile Maradonine kćerke.

Policija pretražila kuću Maradoninog ljekara

Argentinska policija je u nedjelju pretražila kuću i ordinaciju Maradoninog ličnog ljekara u okviru istrage o uzrocima smrti 60-godišnje argentinske fudbalske legende.

Novinari su zabilježili nekoliko policijskih zvaničnika ispred vrata ordinacije neurologa Leopolda Luqua u kvartu Belgrano, u Buenos Airesu, javlja Anadolija.

Istražitelji su uzeli izjave od Maradoninih rođaka, saopćeno je iz kancelarije tužitelja San Isidora, koji nadgleda istragu zbog medicinske njege koju je Maradona primio prije smrti u srijedu. Dodali su da istražitelji žele sačuvati njegov medicinski karton.

Maradona je sahranjen u četvrtak tokom privatne ceremonije kojoj je prisustvovalo 20-ak osoba.

Jedan od najboljih fudbalera na svijetu svih vremena je preminuo od srčanog udara u svom domu kod Buenos Airesa gdje se oporavljao od operacije mozga 3. novembra. Maradona je dugo vremena imao više zdravstvenih problema od kojih su neki uzrokovani korištenjem droge i alkohola.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,