Četvrtak, 27. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH na Svjetskom prvenstvu u Meksiku

Malonogometna reprezentacija beskućnika Bosne i Hercegovine od 12. do 19. novembra učestvovat će na 7. svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Nastup bh. tima su najvećim dijelom pomogli reprezentativac BiH Muhamed Bešić te gradonačelnici Doboja i Gračanice Obren Petrović i Nusret Helić.

“Projekt Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH je socijalni projekt koji koristi snagu sporta kao osnovno sredstvo za pozitivnu promjenu i doživljaje za ljude s margine svakog društva u kome se on realizira”, saopćeno je iz Udruženja MFS-EMMAUS, prenosi Fena.

Ovo udruženje iz Doboj-Istoka, kao nosilac ovog projekta u BiH, jedno je od članica mreže “Homeless World Cup-a” koju čine partneri iz 74 zemlje svijeta. Učesnici su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina.

“Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, pozitivna su iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje. Jedno od pravila prvenstva je da igrač može igrati samo na jednom prvenstvu, kako bi se i na taj način pomoglo da korist od ovog projekta osjeti i doživi što veći broj ljudi”, ističu iz Udruženja MFS-EMMAUS.

Ove godine na prvenstvu učestvuje 48 zemalja u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji, a od zemalja iz susjedstva na prvenstvo putuje još hrvatska reprezentacija.

Meksiko je bio domaćin prvenstva i 2012. godine, kada je bh. reprezentacija imala svoj debitantski nastup s kojeg se vratila s osvojenim šestim mjestom.

“Kao i svake ranije godine, put reprezentacije je bio neizvjestan. Radili smo marljivo s našim igračima, paralelno vodeći borbu oko prikupljanja sredstava za put i rješavajući papirološke barijere. U tome smo uspjeli zahvaljujući podršci, prije svih ambasadoru našeg udruženja Muhamedu Bešiću, zatim gradonačelnicima Doboja i Gračanice. Osim njih, projekt su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta, opremom Nogometni savez BiH, a troškove puta u Ambasadu Meksika u Beograd i dobivanja viza su finansirali mladi reprezentativci BiH Besim Šerbečić i Nardin Mulahusejnović”, kazao je koordinator projekta i selektor reprezentacije BiH Elmedin Škrebo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,