Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Liga prvaka dobila novog sponzora – Ruski Gazprom

gazprom
Preuzmite sliku

RUSKI energetski gigant Gazprom u evropskom je nogometu prisutan već neko vrijeme kroz sponzorstvo klubovima, a iduće tri sezone bit će i jedan od službenih partnera Uefine Lige prvaka i Superkupa.

\"gazprom\"Iz Evropske fudbalske federacije u ponedjeljak su objavili da je dogovorena saradnja s ruskom naftnom kompanijom koja će naredne tri godine uz Heineken, UniCredit, Ford, MasterCard i Sony postati službeni pokrovitelj elitnog evropskog fudbalskog takmičenja. Premijerno pokroviteljstvo Gazprom će odraditi 31. avgusta kada se u Monte Carlu u dvoboju za Uefin Superkup sastaju pobjednik Lige prvaka Chelsea i osvajač Europa lige madridski Atletico.

Gazprom polako sve više širi svoj uticaj u evropskom fudbalu u kojem već sponzoriše Schalke 04, Zenit, Crvenu zvezdu, a sada je i šesti službeni partner Lige prvaka. Zbog takvih odnosa, pitanje je kako će se ovaj potez odraziti na regularnost elitnog natjecanja.

Gazprom je osnovan 1989., a većinski paket s 50,01 posto drži ruska vlada. Zapošljava gotovo 400 hiljada ljudi, a prošlogodišnji prihod bio je 44 milijarde dolara netto, prenosi Index.hr

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: