Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kultni stadion postao jedan od najvećih na svijetu

Preuzmite sliku

River Plata je prošlog vikenda pobijedio Argentinos Juniors 2:1 u 3. kolu argentinskog prvenstva. Bila je to prva utakmica na renoviranom stadionu Monumental koji je sad postao najveći stadion u Južnoj Americi i jedan od najvećih na svijetu.

River je pauzu za Svjetsko prvenstvo i pripreme za novu sezonu iskoristio kako bi povećao kapacitet svog stadiona. Uklonjena je atletska staza, teren je spušten u zemlju za nekoliko metara i do njega su postavljene tribine. Nije još sve gotovo, mora se postaviti još jedna manja tribina nakon čega će stadion imati kapacitet od 83.198 gledalaca.

Na utakmici protiv Argentinos Juniorsa stadion je bio rasprodan, a susret je gledalo nešto više od 81.000 navijača koji su vidjeli preokret Rivera u drugom poluvremenu. Najveći stadion u Južnoj Americi dosada je bio takođe Estadio Monumental, ali onaj u peruanskoj metropoli Limi.

Riverov stadion sada je 12. po veličini na svijetu, a šesti ako se u obzir uzimaju stadioni na kojima igraju neki fudbalski klubovi. Najveći fudbalski stadion na svijetu je i dalje Rungrado u sjevernokorejskom Pjongjangu sa 114.000 mjesta. Drugi je Kamp Nou s 99.354 mjesta, a treći FNB Stadion u Johanesburgu, nekadašnji Soker Siti, izgrađen za potrebe SP-a 2010. godine. (CdM)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje