Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kina ograničava rasipništvo fudbalskih klubova

Preuzmite sliku

Vrhovno tijelo u kineskom sportu najavilo je planove da uvede ograničenja potrošnje fudbalskim klubovima iz Super lige Kine,

Aktuelni prelazni rok pred početak sezone u Super ligi obara rekorde kada je u pitanju potrošnja. Tako je Shanghai SIPG doveo Oscara iz Chelseaja za 70 miliona eura, a Shanghai Shenhua za 46,7 miliona eura Carlosa Teveza iz Boca Juniorsa. Argentinski napadač je navodno potpisao ugovor prema kojem će dobijati sedmičnu platu u iznosu od preko 360.000 eura.

Kako prenose britanski mediji, Glavna administracija za kineski sport (CGAS), tijelo pri državnoj vladi, nakon sjednice održane u četvrtak navelo je da fudbalski klubovi u zemlji “spaljuju novac”, a njihova potrošnja opisana je kao “ozbiljan fenomen”.

Dodaje se da će vladino tijelo “ojačati ispitivanje i nadzor finansijskih poslova klubova, uvesti progresivnu kontrolu troškova na igrače prvog tima i osigurati povoljne finansijske uslove”.

U decembru prošle godine Jorge Mendes, agent Ciristiana Ronalda, izjavio je da je njegovom klijentu ponuđena godišnja plata od 100 miliona eura, nakon što je jedan kineski klub Realu ponudio da plati obeštećenje od 300 miliona eura.

Arsene Wenger i Antonio Conte, menadžeri londoskih klubova Arsenala i Chelseaja, javno su izrazili zabrinutost zbog ogromnih finansijskih ponuda koje iz Kine stižu igračima u Evropi.

Nova sezona u Super ligi Kine počinje u martu, a završava se u novembru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,