Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Katarski stadion za SP 2022.: Trebao je podsjećati na brod, a danas je postao predmet ismijavanja

Preuzmite sliku

Sramotno je što im padaju napamet takve besmislice. Šta žele reći, da je sve s rupom va*ina? To je apsurdno, rekla je arhitektica stadiona Zana Hadid čiji je dizajn podigao prašinu u svijetu…

Kada je 2010. godine u Zurichu pala odluka da će se Svjetsko prvenstvo 2022. igrati u Kataru, došlo je do oduševljenja na Bliskom istoku. S planovima za izgradnju stadiona se počelo odmah, bogati Katarani obećali su si kako će napraviti najbolje i najmodernije stadione na svijetu.

Na gradnju je već potrošeno nekoliko milijardi dolara, a očekuje se da će taj trošak biti još i veći. No, sjajna vijest je ta da su radovi pri kraju, a neki stadioni su već i napravljeni. Jedan od njih je i stadion Al Wakrah koji izgleda zaista spektakularno.

Zbog nesnosnih vrućina organizatori su morali ugraditi klimatske sisteme na stadione te će igrače i gledaoce tokom Svjetskog prvenstva dočekati temperatura od 20-25 stepeni.

Stadion je napravljen po uzoru na show brodove s kojima su Azijci plovili i služili su za trgovinu na moru. No brojni korisnici na društvenim mrežama vidjeli su nešto zaista čudno. Naime, njima stadion je dobio malo drugačiji izgled i više sliči na vaginu, nego na brod. Još kad je objavljen nacrt, neko je bio inovativan i nadio mu ime ‘Vagina stadion’.

Nacrt stadiona osmislila je arhitektica Zana Hadid koja je još 2014. reagovala na loše komentare, a nažalost 2016. godine je preminula.

– Sramotno je što im padaju napamet takve besmislice. Šta žele reći, da je sve s rupom vagina? To je apsurdno – rekla je tada Timeu.

Izgleda li stadion stvarno kao vagina, procijenite sami, no treba priznati da će Vatrene, ako se kvalifikuju na SP, dočekati najbolji mogući uslovi u misiji odbrane svjetskog srebra iz Rusije. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje