Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Katar tokom Mundijala neće kažnjavati istospolne parove koji se drže za ruke

Preuzmite sliku

Do početka SP-a u Kataru dijeli nas tek mjesec i po dana, a svjetska javnost sve češće postavlja pitanja o pravima manjina u toj zemlji, posebno o pravima istospolnih parova.

U toj arapskoj zemlji istospolni parovi su zakonski zabranjeni i podložni su kaznenoj prijavi, baš kao i bilo kakva podrška poput isticanja zastave u duginim bojama.

Ipak, tokom Mundijala problema ne bi trebalo biti. Barem ako je vjerovati ljudima iz engleskog nogometnog saveza (FA). Oni su, kažu, bili u intenzivnom dijalogu s katarskim vlastima, koje su ih uvjerile kako će ti diskriminatorni zakoni tijekom turnira biti privremeno ukinuti.

“Primjerice, neki manji prekršaji, poput držanja za ruke, više nisu ilegalni za istospolne parove, a bit će dozvoljeno i nošenje zastave u duginim bojama. No one se ne smiju vješati po džamijama, tako bi se ipak iskazalo nepoštovanje prema lokalnoj kulturi. Domaćini su svakako upućeni u ovu problematiku i znat će reagirati na ispravan način”, poručio je za The Guardian Mark Bullingham, direktor FA-a. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje