Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Juniori Hajduka danas igraju finale Lige prvaka

Preuzmite sliku

Hajduk je prva hrvatska ekipa koja je stigla do odlučujuće utakmice bilo kojeg velikog UEFA-inog klupskog takmičenja.

Juniori splitskog Hajduka u ponedjeljak igraju s nizozemskim AZ Aalkmarom za trofej pobjednika juniorske Lige prvaka. Utakmica se igra u Ženevi.

Sedmi različiti pobjednik u devetoj sezoni ovog takmičenja je zagarantiran jer niti jedna ekipa iz Nizozemske ili Hrvatske nije do sada stigla do finala, javlja Hina.

Hajduk je prva hrvatska ekipa koja je stigla do odlučujuće utakmice bilo kojeg velikog UEFA-inog klupskog takmičenja, budući da Kup velesajamskih gradova, kojeg je Dinamo osvojio 1967, nije bio pod ingerencijom UEFA-e.

Pobjednički put protiv velikih imena

Svaka od finalnih uzdanica uključila je nekoliko velikih imena na svom putu do završnice. U prvom kolu je AZ Alkmaar s ukupnih 6:1 izbacio irski Shamrock Rovers. Zatim je na penale prošao i Crvenu zvezdu. U iduća tri susreta svladali su zvučne protivnike deklasirali s ukupnom gol-razlikom 12:0 (Eintracht, Barcelonu i Real Madrid). Do finala su došli savladavši lisabonski Sporting na penale.

Hajduk je pobijedio Šahtar, Manchester City i slavio u Dortmundu na jedanaesterce prije svoje, 3:1 polufinalne pobjede protiv Milana pred 7.597 gledalaca. U publici, na stadionu u Ženevi, dominirali su njihovi navijači. Očekuje se da će se oni i u ponedjeljak, na utakmicu koja počinje u 18:00 sati, sigurno vratiti u velikom broju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje