Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ćiro je najstariji klupski trener u Evropi

ciro-zg
Preuzmite sliku

Miroslav Ćiro Blažević sa 78 godina uvjerljivo je najstariji trener koji sjedi na klupi nekog prvoligaša u cijeloj Evropi! Istraživši sve evropske lige, novinari zagrebačkog “Večernjeg lista” došli su do zaključka da, uz Blaževića, još svega trojica trenera imaju više od 70 godina.

ciro-zg

Najpoznatiji među njima je Alex Ferguson, trener Manchester Uniteda, koji ima tačno 70 godina, a među pet najstarijih još su i Joszef Garami, trener mađarskog MTK (73), Craig Brown, trener škotskog Aberdeena (72), te Izraelac Dror Kashtan, trener Bnei Yehude (68).

Od tih pet trenutno najstarijih najviše uspjeha ima Alex Ferguson, koji je s Manchester Unitedom osvojio šest naslova prvaka Engleske, te je dvaput bio pobjednik Lige prvaka (1999. i 2008).

Ferguson je na klupi Uniteda od 1986. godine, a prije je bio trener škotskim klubovima East Stirlingshirea, St. Mirrena i Aberdeena. Bio je selektor Škotske 1985. i 1986. godine. Trenerskim poslom bavi se od 1974. godine.

Miroslav Blažević može se pohvaliti da je od svih spomenutih trenirao najviše klubova. Trenirao je Ćiro čak 18 klubova, bio je selektor Švicarske, Hrvatske, Irana, Bosne i Hercegovine, te olimpijske reprezentacije Kine.

Njegovo trenersko remek-djelo treće je mjesto reprezentacije Hrvatske na SP-u 1998. godine, te naslov prvaka Jugoslavije 1982. godine s Dinamom. Trenerskim poslom bavi se od 1963. godine.

Mađar Jozsef Garami trener je od 1973. godine i nije se micao iz Mađarske. Trenirao je Pečuh, Ujpest, Gyor, Ferencvaros i MTK. Bio je selektor Mađarske 1987. godine.

Craig Brown trener je od 1977. godine kada je sjeo na klupu škotskog Clydea. Trenirao je Preston, Motherwell i Abeerden. Bio je selektor mlade reprezentacije Škotske sedam godina, te selektor Škotske osam godina, od 1993. do 2001. godine.

Najstariji u istoriji

Najstariji trener u istoriji nogometa bio je nedavno preminuli Velšanin Ivor Powell, koji je imao 90 godina kada je sjedio na klupi sveučilišta Bath.

Najmlađi trener u Evropi je Slovenac Saša Kolman. Ima 28 godina i trenira Sudoray, prvoligaša s Ovčjih Otoka.

Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: