Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

In memoriam – Diego Maradona: Dan kada je fudbalska legenda debitovala za Argentinu

Preuzmite sliku

Danas u svjetski mediji obavijestili javnost o smrti fudbalske legende Diega Maradone, koji je zbog svog umijeća na zelenim terenima bio idol i miljenik svih generacija.

27. februara 1977. godine Argentina je savladala Mađarsku sa 5-1 u prijateljskoj utakmici, a tada je prvi put za ‘Gaučose’ nastupio legendarni Diego Maradona.

Utakmica je igrana na Bomboneri pred oko 60.00 gledalaca, a već u prvih 45 minuta viđena su četiri gola i to sva četiri u mreži Mađarske. Za Argentinu je prva tri gola postigao Daniel Bertoni, a Lepoldo Luque je zabio četvrti u 37., a potom i peti u 47. minuti susreta.

Vezano | Preminuo velikan svjetskog fudbala Diego Maradona! 

U drugom poluvremenu selektor Argentine je napravio nekoliko izmjena. Jorge Benitez je zamijenio Ricarda Villu, dok je strijelca četvrtog i petog gola Leopolda Luquea zamijenio tada 16- godišnji veznjak Boce Juniorsa Diego Maradona.

To je bio prvi meč Diega Maradone za reprezentaciju Argentine koju će 1986. godine voditi do titule prvaka svijeta i postati najbolji argentinski fudbaler svih vremena. (Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,