Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ibišević: Na Tušnju je Zmaj dobio Želju 9:1, Gušo je branio a ja dodavao lopte iza gola

Preuzmite sliku

Proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš Vedad Ibišević gostovao je u emisiji “(Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem”.

Ibišević je rođen u Vlasenici 6. augusta 1984, ali usljed ratnih i postratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, sa porodicom je emigrirao nekoliko puta. Uprkos tome Vedad je ostvario svoj san. Postao je uspješan fudbaler. “Sam moj put je više ličio na nemoguću misiju”, započinje Ibišević.

Vedad je sa svojom porodicom proveo nekoliko godina u Tuzli gdje je napravio prve fudbalske korake.

“Ja sam iz Tuzle ponio taj san da budem fudbaler. Istina je imao sam momenata, gdje sam imao rupe na kopačkama pogotovo zimi. Kad je zima, kad je mokro. Uzimala se ona kopačka koja ne propušta vodu ili su išle kese”, objasnio je, te se prisjetio i zanimljivih trenutaka koje pamti iz tog vremena:

“Dodavao sam lopte kada je igrao prvi tim Zmaja od Bosne, a kasnije sam sa igračima kojima sam dodavao lopte igrao u reprezentaciji, među njima su Muratović, Gušo. Samir Muratović je imao kopačke predatorke, koje smo mogli gledati samo na TV-u. Sjećam se utakmice, Zmaj na Tušnju dobio Želju 9:1 a ja sam iza Gušinog gola dodavao lopte, ispričao sam mu to kada smo bili skupa u reprezentaciji,” navodi Ibišević.

Naime, 2004. godine dok je igrao nogomet u SAD-u, na Univerzitetu u St. Louisu, skrenuo je pažnju na sebe spektakularnim golom kojeg je zabio po ulasku sa klupe u susretu za U21 reprezentaciju BiH u Orašju protiv Slovenije.

Za njega su interes tada pokazivali Hajduk, Partizan i drugi, ali je otišao na probu u PSG i ostao tamo nakon čega ga je nogometni put odveo u Bundesligu.

Parižani su tada bili daleko od današnjeg kluba iako su pripadali evropskoj eliti, a trener je bio legendarni Vahid Halilhodžić.

“Zabio sam prelijep gol, nikad u karijeri više nisam zabio takav. Dosta ljudi iz svijeta nogometa je bilo tu, od Michela Platinija, menadžera, trenera. Svi su pitali ko je ovaj dečko iz Amerike. Od svih tih opcija odabrao sam Vahu, ali moram reći da sam jedinu konkretnu ponudu tada imao od Igora Štimca. On je tada bio u Hajduku”, rekao je Ibišević i dodao:

“Bilo mi je drago zbog toga, ali sam malo htio sačekati da vidim što će se još događati. Kada je došla ponuda da idem u PSG na probu logično je da sam je kao klinac prihvatio. Rekao sam sebi da je bolje da odem probati u tako velikom klubu. Moram također priznati da je Igor bio jako korektan. Rekao mi je da bi na mom mjestu to isto uradio, ali da ako slučajno iz nekog razloga ne prođem na probi, da Hajdukova ponuda i dalje stoji”.

“Živio sam svoj san. Zaradio sam, hvala Bogu, pare da mogu ja i moja porodica da živimo od toga, ali postoje neke stvari koje se ne mogu platiti novcem”, objasnio je bivši reprezentativac BiH.

Pored PSG-a, igrao je još za Dijon, Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, te berlinsku Herthu i Schalke 04 gdje je i okončao karijeru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje