Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Halalite nam Zmajevi, idemo dalje, bolje i jače…

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sa dva minimalna poraza, jednom pobjedom, tri intoniranja himne uz četiri primljena i isto toliko datih golova oprostila se od najveće Svjetske fudbalske smotre, Mundijala u Brazilu.

U prvoj utakmici bili smo ravnopravan protivnik selekciji Argentine koja predvođena sjajnim Messijem važi za jednog od favorita za osvajanje Mundijala, Ibišević se golom u ovom susretu upisao u historiju kao prvi igrač iz BiH koji je postigao gol na Svjetkom prvenstvu, dok je Muhamed Bešić sjajnom partijom skrenuo pažnju fudbalske svjetske javnosti.

U odlučujućem meču protiv Nigerije iz nekog razloga nismo odigrali onako kako znamo, možda upravo zbog kobnih odluka sudija. Edin Džeko je u 21. minuti postigao regularan gol za našu reprezentaciju, ali su sudije svirale nepostojeći ofsajd. U posljednjim sekundama susreta stativa je spriječila veliko slavlje navijača BiH i nadu za prolaz u drugi krug turnira.

Iako su prethodno spakovali kofere za povratak u Bosnu i Hercegovinu, naši Zmajevi su u trećoj utakmici gupe „F“ pokazali da smo se sasvim zasluženo kao prvoplasirani iz kvalifikacijske grupe plasirali u Brazil. Pobjeda nad Iranom 3:1 opravdano nam daje nadu za odlične igre koje nas očekuju u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvu u Francuskoj 2016 godine.

Sam nastup na Mundijalu u Brazilu za našu zemlju bio je veliki dobitak, hiljade ljudi na pretraživaću Google je tipkalo gdje se nalazi BiH, milioni dječaka širom svijeta u rukama su držali Panini sličice naših Zmajeva. Stekli smo simpatije domaćina Svjetskog prvenstva, Brazila.

Od ukupno 207 reprezentacija sa FIFA rang liste naša nacionalna selekcija bila je debitant među 32 najbolje reprezentacije svijeta. U posljednjem susretu naš najefikasniji napadač Edin Džeko proglašen je za najboljeg igrača utakmice.

  • zmajevi-bih-repka1
  • Valjda ste nas naučili na uspjeh i pobjede, pa upravo zbog toga neuspjeh i poraz doživljavamo kao katastrofu.

    Želimo vjerovati da svi oni koji su pričali ružno, pogrdno i uvredljivo o vama nakon utakmice s Nigerijom, nisu tako mislili, nakon prospavane noći. Međutim imamo puno pravo da se ljutimo, i budemo nezadovoljni kada u nekoj utakmici niste ostavili srce na terenu, jer navijači upravo samo to žele, a kada je tako onda pobjeda sama dođe.

    Zbog vas smo štedjeli i posuđivali novac, putovali hiljade kilometara kako bi vas gledali i bodrili u Atini, Žilini, Kaunasu i na kraju na svjedočili historijskom nastupu na Maracani.

    Halalite nam zbog svake ružne riječi i svakog ružnog komentara, idemo dalje, bolje i jače. Pred nama su kvalifikacije za Euro 2016 u Francuskoj, želimo plasman i na ovo takmičenje a vi nam možete ostvariti i taj san.

    I za kraj neka nam halali i selektor Safet Sušić Pape koji je najzaslužniji za odlazak Zmajeva u Brazil. Pape izvini u ime svih navijača BiH zbog pogrdnih riječi posljednjih dana koje si pretrpio od fudbalskih neznalica i Facebook selektora. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje