Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuska u finalu Eura, dva gola Griezmanna (VIDEO)

Preuzmite sliku

Večeras je na rasporedu bila druga utakmica polufinala Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Prvi su na utakmici zaprijetili Francuzi. Lijepo su iskombinovali napad u sedmoj minuti, stisnuli Nijemce u odbrani, a udarac je zadao Antoine Griezmann. Ipak, bio je to zadatak kojeg je Manuel Neuer uspješno savladao.

Nijemci su uzvratili u 13. minuti. Pokušavali su, mijenjali strane, a onda su u akciji od tri poteza uspjeli progurati loptu prema golu. U prilici se nakon dodavanja Cana i Draxlera našao Thomas Müller, ali Bayernovog napadača nikako da krene pa je lopta završila kraj francuskog gola. Lloris je morao intervenirati samo minutu kasnije, tukao je Emre Can nakon povratne lopte na rub kaznenog prostora, ali je vratar Tottenhama skinuo loptu s desne stative.

Nijemci su u 21. minuti tražili penal. Kraj Tonija Kroosa su u kaznenom prostoru bila dva Francuza, ali je Nicola Rizzoli samo odmahnuo rukom.

U 24. je minuti Dimitri Payet izborio slobodni udarac 30 metara od gola. Dugo je Manuel Neuer namještao živi zid, veznjak West Hama je prebacio njegove suigrače ali je Neuer imao dovoljno vremena da stigne na loptu i obrani.

Nisu dugo imali predaha, jer su Nijemci odmah poslije njihovog slobodnjaka nastavili pritisak koji su stvarali konstantno još od 10. minute igre. Iskušao je nakon jedne akcije udarcem Llorisa i Bastian Schweinsteiger, ali je Francuz izvukao ispod grede.

Ponovno je Müller bio nesretan u 32. minuti. Nije uspio doći do lopte nakon odličnog ubačaja Kimmicha, izbacio je Umtiti.

Payetu nije pošlo za rukom da svlada Neuera pa je Paul Pogba preuzeo na sebe izvođenje slobodnjaka u 37. minuti s 28 metara nakon prekršaja Emrea Cana. Veznjak je pucao po sredini gola i Manuel Neuer je još jednom bio siguran.

Odličnu je priliku pred sam kraj prvoga dijela imao Olivier Giroud. Uzeo je loptu nakon greške Boatenga, krenuo je sam prema Manuelu Neueru, ali je Howedes uspio dotrčati i uklizati u pravi trenutak.

Rizzoli je u zadnjoj minuti prvoga dijela sudio penal nakon što je Bastian Schweinsteiger loptu dirao rukom u skoku s Evrom. Pogriješio je najiskusniji igrač na terenu, a Njemačka je i u drugoj utakmici za redom skrivila jedanaesterac igranjem rukom. S bijele tačke je siguran bio prvi strijelac Eura Antoine Griezmann.


Iako su Francuzi pritisnuli odmah nakon povratka na teren, Nijemci su ubrzo uzeli loptu u svoje noge i krenuli gospodariti terenom.

Još jedan peh za Nijemce se dogodio u 59. minuti kada se Jerome Boateng povrijedio. Joachim Löw je tako nakon Hummelsa, Gomeza i Khedire ostao bez još jednog standardnog igrača. Umjesto sigurnog defanzivca je ušao Mustafi.

Francuzi su u 72. minuti stigli do drugog gola.

Nevjerojatno jeftin gol primila je Njemačka! Poigravali su se Nijemci u šesnaestercu, Pogba je uzeo loptu na lijevoj strani i ubacio, Neuer je odbio, ali tačno na nogu Griezmanna koji zabija svoj drugi gol na utakmici.


Polufinale: Njemačka 0:2 Francuska (Griezmann x2) (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,