Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

FK Sloboda: Proživljavamo istinsko ‘penal proljeće’

Preuzmite sliku

U posljednjih sedam kola svirano je čak šest penala protivnicima FK Sloboda.

Proljetna polusezona M-Tel Premijer lige BiH pokazala je da je golman Slobode Adnan Golubović pravi ekspert za odbranu jedanaesteraca.

Čuvar mreže “Crveno – crnih” ove sezone je odbranio čak pet penala, najviše od svih drugih golmana u ligi. Odbranio pet od ukupno sedam koliko je do sada najstrožih udaraca svirano protiv Slobode.

Zanimljivo, Sloboda nastavka sezone do danas proživljava istinsko “penal proljeće“. U posljednjih sedam kola svirano je čak šest penala za protivnike Crveno – crnih!? Serija je započela u 20. kolu protiv Tuzle City, zatim na Koševu protiv Olimpika u 21. kolu, te u 22. kolu na Tušnju u meču sa Veležom. Nakon jednog vikenda bez jedanaesterca pred našim golom, posljednja tri kola kazneni udarci su neizostavni za našu ekipu. U 24. kolu Golubović je Samiru Bekriću (Željezničar) odbranio penal, a u 25. kolu jedanaesterac je odlučio pobjednika u našem susretu sa Tuzlom (poraz 1:0).

Serija penala za naše protivnike nastavljena je i juče u Krupi na Vrbasu. Golubović je odbranio jedanaesterac Nikole Dujakovića, no odbijenu loptu u mrežu šalje Nikola Mandić.

Dodajmo da je prvi od sedam penala sviran protiv Crveno – crnih bio onaj iz 17. kola na Pecari protiv Širokog Brijega. Tada je Golubović pročitao namjere Tonija Jovića.

Gledajući statistički, po broju suđenih penala (7), FK Sloboda je druga na neslavnoj tabeli. Prva je FK Krupa protiv koje su djelitelji pravde svirali 10 jedanaesteraca. Nakon Crveno – crnih slijedi Mladost DK (6) i Radnik (5). Protiv Borca, Zrinjskog, Širokog Brijega i Olimpika suđena su po četiri penala, a protiv Veleža tri. Rivalima Tuzle City i Željezničara svirana su po dva penala. Sarajevo je posljednje na ovoj tabeli. Jedini penal dosuđen njihovim protivnicima bio je onaj iz 9. kola kada su u Mostaru savladali Zrinjski 2:3.

Kada pogledamo broj dosuđenih penala za premijerligaške timove, tu je Sloboda već na dnu ljestvice. Nakon Radnika kome je sviran tek jedan kazneni udarac, slijede Crveno – crni i Mladost DK. Arbitri su dosuđivali jedanaesterce u korist Slobode u 3. kolu (Sloboda – Mladost DK 3:0) i u 18. kolu (Sloboda – Olimpik 2:0).

Krupa, Zrinjski i Sarajevo šutirali su po tri penala, a po pet Borac, Široki Brijeg i Željezničar.

Olimpik i Tuzla City su po sedam puta izvodili najstrožu kaznu. Najviše penala, devet, izveli su fudbaleri Veleža. Ove sezone u M-Tel Premijer ligi BiH dosuđena su ukupno 52 jedanaesterca, navode iz FK Sloboda Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,