Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Eder Citadin Martins – brazilska kapljica krvi u opasnom italijanskom koktelu

Preuzmite sliku

Ovaj napadač svakako nije savršen. Ali, dovoljno je dobar za savršeno nesavršen tim Italije, na čelu sa istim takvim selektorom.

Smiren sam. Conte veruje u mene“, Eder, 10. juna 2016. godine. “Ne čitam novine, ne gledam TV. Ne slušam kritike“, Eder, tri dana kasnije.

Četiri dana poslije toga – bum! Prelijep solo prodor napadača Intera, odlična tehnika, završnica u stilu Del Piera i Italija je došla do pobjede nad Švedskom i obezbijedila prolazak u nokaut fazu. Eder je na svim naslovnicama, heroj nacije. A nije tako oduvijek bilo.

Eder ima brazilske, ali i italijanske korijene preko svog pradjeda Batiste Regeta. Rođen je u mjestu Lauro Miler u Brazilu 1986. godine, počeo da igra fudbal u Crisiumi, a sa 18 godina potpisao za Empoli. S obzirom na to da ima dvojno državljanstvo Eder je mogao da igra za obje reprezentacije.

Dobrim igrama u Sampdoriji preporučio se Interu gdje igra na pozajmici, a o italijanskoj reprezentaciji mogao je da sanja dolaskom Antonija Contea na klupu Azura. Ipak, Conteov poziv za njega bio je okružen kontroverzama. Roberto Mancini je apropo toga 23. marta 2015. godine rekao sljedeće:

Za reprezentaciju Italije treba da igraju samo Italijani. Mislim da oni koji nisu rođeni u ovoj zemlji ne zaslužuju da igraju za nacionalni tim, čak iako je njihova rodbina iz Italije“.

Konteov odgovor je bio sljedeći:

Ako je Mauro Camorannesi rođen u Argentini mogao da igra i pomogne Italiji da osvoji Svjetsko prvenstvo 2006. godine, zašto onda ne bi mogao Eder ili Franko Vasquez mogli da vode Azzure do slave na Evropskom prvenstvu?“.

  • eder-italjia-euro-2016-1
  • Eder je na debiju za nacionalni tim postigao gol protiv Bugarske u 84. minutu i donio remi od 2:2, a ušao je u igru u 58. minutu, a potom je ponovo pogodio protiv Azera. Mnogi su previđali da neće izboriti mjesto među putnicima za EURO, ali se pojavio na konačnom spisku. Ponovo je bilo negodovanja. Ipak, poslije gola Švedskoj mnogi su se sigurno ujeli za jezik.

    Bilo je primjetno da je Eder jedno vrijeme imao probleme sa kilažom, imao je nekoliko kilograma viška, ali sada je i to doveo do zadovoljavajućeg nivoa i potpuno je spreman za najviše domete. Ima 29 godina, nije Bog zna kakav zalog za budućnost, ali reprezentacija je mjesto gdje igraju najbolji u datom trenutku.

    Bila je ovo teška utakmica, ali tokom drugog poluvremena smo igrali bolje i zaslužili pobjedu. Ne želim previše da se okrećem iza sebe i razmišljam o problemima. To je fudbal. Kada sam vidio moje saigrače, gospodina Contea i naše navijače kako slave sa velikim uživanjem – sve se isplatilo“, istakao je Eder po završetku utakmice.

    Ovaj napadač svakako nije savršen. Ali, dovoljno je dobar za savršeno nesavršen tim Italije, na čelu sa istim takvim selektorom. Nema tu mnogo umiranja u ljepoti. Armirani zid u odbrani je zagarantovan, samo je potrebno još pronaći ubitačnu strijelu u napadu. To se pred prvenstvo činilo kao najveći problem. Možda je sada pronađen i posljednji djelić slagalice.

    Možda je baš Eder taj neophodni sastojak, ta kapljica vrele brazilske krvi koja će da stvori fisiju i eksploziju Azzura na ovom šampionatu.

    Kao što je Conte najavio. I potpuno vizionarski vjerovao u Edera, kada nije niko. (mozzartsport.com)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje