Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džeko u karijeri postigao manje od 2% golova iz penala i ponovo je u svjetskom vrhu

Preuzmite sliku

Edin Džeko (37) prešao je magičnu brojku od 400 postignutih golova u karijeri, a mogao ih je imati još i više da je pucao penale za svoje klubove i reprezentaciju.

Džeko je tako u društvu najboljih napadača današnjice, no gledajući to društvo vidi se da je većina najboljih golgetera modernog fudbala značajan broj golova postiglo iz penala – između 10% i 15% u prosjeku.

Kod Džeke je slučaj drugačiji, jer je prema internoj statistici postigao samo sedam golova iz penala. Transfermarkt kaže 11.

Dakle manje od 2% njegovih golova je iz penala.

Da je izvodio penale dakle vjerovatno bi imao preko 450 golova na svom saldu. Ako bi se dalje otišlo u hipotetske pretpostavke, broj golova bi bio još veći da je Džeko imao sigurno mjesto u prvih 11 u Man. Cityu, pa i Interu kao što su to u svojim klubovima tokom cijele karijere imali npr. Lewandowski, Benzema, Ibrahimović

Sve to govori da je Edin Džeko uistinu najveća svjetska klasa i može se svrstati u grupu najboljih fudbalera ne samo Bosne i Hercegovine, nego i globalno, piše Reprezentacija.ba.

Da će golova biti još najbolje je dokazao na najelitnijem nivou – novim golom u polufinalu Lige Šampiona. I to kakvim golom. Prva prilika je već u utorak u revanšu polufinala Lige Šampiona, takmičenju u kojem je do sada zabio čak 29 golova.

Najbolji na svijetu prema slobodnoj statistici:

Cristiano Ronaldo – ukupno golova 835 – 151 gol iz penala

Lionel Messi – 805 – 109 golova iz penala

Zlatan Ibrahimović – 561 – 85 golova iz penala

Robert Lewandowski – 594- 56 golova iz penala

Karim Benzema – 455- 38 golova iz penala

Edin Džeko – 401 – 7 golova iz penala

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,