Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džeko je ove sezone nedodirljiv za Higuaina

Preuzmite sliku

Džeko ima više golova, asistencija, kreiranih prilika suigračima, a izborio je i više jedanaesteraca

Gonzalo Higuain prošle je sezone bio prvi topnik Serie A s 36 golova. U prosjeku je zabio 1,03 golova po utakmicu, odnosno svakih 82,7 minuta tresao je mrežu protivnika. Donijelo mu je to transfer u Juventus koji je za njega platio 90 milijuna eura.

Ove sezone krenuo je nešto slabije, ali  već je na devet golova, a za gol mu treba 119,7 minuta. Bit će glavna opasnost i za gol Rome u večerašnjem derbiju.

Na drugoj strani glavna uzdanica vučice bit će Edin Džeko, koji je ove sezone zabio već 12 golova. U prosjeku 0,75 golova po utakmici, odnosno svakih 111,7 minuta.

Jedan je zanimljiv podatak kada se uporedi Higuainova prošla i Džekina ova sezona, a to je mali broj dodira obojice. Argentinac je prošle sezone imao tek 41 dodir po utakmici, a naš napadač ih ove sezone ima još manje, tek 38. No, svaki njihov dodir je opasnost za protivnički gol.

No, treba baciti pogled i na druge statističke podatke ovog dvojca, a tu je Džeko daleko bolji od Higuaina. Napadač Rome dodao je još dvije asistencije, za razliku nule u toj rubrici kod topnika Juvea. Kreirao je 19 prilika suigračima, Higuain samo osam. Također, Džeko je izborio tri jedanesterca, Higuain nijedan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje