Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da je naš igrački kadar dovoljan za EURO 2024 pokazuju Rumunija, Albanija i Slovenija

Preuzmite sliku

Zvjezdan Misimović prvi je započeo narativ kako naša reprezentacija nema igrački kvalitet odgovarajući ambicijama javnosti, što su kasnije u različitim medijskim nastupima potvrdili i predsjednik FS BiH Vico Zeljković i sam selektor Savo Milošević.

Naši Zmajevi su u vrlo teškoj situaciji jer se nalaze između čekića i nakovnja – kritika zvaničnih struktura fudbala u BiH, te navijača sa druge strane.

Ipak, primjeri drugih država nam govore da bi naš igrački kadar sigurno mogao donijeti bolje rezultate da se FS BiH nije iživljavao nad reprezentacijom ne produživanjem saradnje sa uspješnim Ivajlom Petevom, kao i da ukupno u 10 mjeseci nisu promijenili čak četiri selektora.

Konkretno, gledajući reprezentacije Slovenije, Rumunije i Albanije koje su se plasirale na EURO 2024 većinom sa igračima Turske, Češke, Norveške i sličnih liga, jasno je kako se ne radi o reprezentacijama koje imaju puno bolji igrački kadar od našeg. Možda čak “na papiru i gori” jer su im vrijednosti ekipa ili slične ili manje nego naše. Razlika je da su ove reprezentacije imale podrške svojih saveza da u miru i kontinuitetu stvore rezultat, što u BiH definitivno nije slučaj. Nema druge, Zmajevi će baraž morati odigrati na mišiće – u inat direktoru, predsjedniku, selektoru i navijačima.

U nastavku pročitajte kako su to uradili Rumuni, Slovenci i Albanci.

  • Rumunija

    Rumuni se trenutno nalaze na 48. mjestu na FIFA rang listi. Zauzeli su prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi sa Švicarskom, Izraelom, Bjelorusijom, Kosovom i Andorom. Ostvarili su šest pobjeda i četiri remija, osvojili 22 boda te imali gol razliku 16:5. Rumunija u svojoj selekciji nema neku veliku zvijezdu, a najpoznatiji igrači su Ianis Hagi, član španskog Alavesa, Razvan Marin iz Empolija te Radu Dragusin iz Genoe. Veliki broj igrača nastupa u domaćem šampionatu, trojica su članovi saudijskih klubova, a tu su i fudbaleri iz Poljske, Češke, Turske i Katara.

    Selektor Edward Iordanesku je preuzeo Rumuniju u januaru 2022. godine. Prethodne godine je osvojio zadnje mjesto u Ligi Nacija u grupi sa BiH, Finskom i Crnom Gorom. Bio je pod žestokim kritikama tamošnje javnosti, tražila se i njegova smjena, ali čelnici Saveza su imali povjerenje u Iordaneskua i ispostaviće se nisu pogriješili, piše reprezentacija.ba

  • Slovenija

    Slovenci trenutno zauzimaju 54. poziciju na FIFA rang listi. Selekcija Slovenije je zauzela drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi sa Danskom, Finskom, Kazahstanom, Sj. Irskom te San Marinom. Ostvarili su sedam pobjeda, remi i dva poraza, osvojili 22 boda te imali gol razliku 20:9. Prva zvijezda slovenske reprezentacije je golman madridskog Atletica Jan Oblak, dok je najbolji strijelac u kvalifikacijama bio odlični napadač njemačkog Leipziga Benjamin Šeško sa pet golova. Dvojica Slovenaca su članovi talijanskog Udinesea, jedan igrač nastupa zajedno sa našim Džekom u Feneru, a ostatak selekcije igra u domaćoj ligi, Grčkoj, Poljskoj, Turskoj, Norveškoj i Rusiji. Slovenija ima i dva fudbalera iz druge talijanske lige.

    Selektor Matjaž Kek je preuzeo Sloveniju u novembru 2018. godine. Dakle, skoro punih pet godina predvodi Sloveniju. Slovenci su imali neuspješne kvalifikacije za EURO 2020, zatim za SP 2022, ali su čelnici FS Slovenije imali strpljenje sa Kekom i rezultat je došao.

  • Albanija

    Albanija trenutno zauzima 59. poziciju na FIFA rang listi. Zauzeli su prvo mjesto u kvalifikaconoj grupi sa Češkom, Poljskom, Moldavijom i Farskim Ostrvma. Ostvarili su četiri pobjede, tri remija i poraz, osvojili 15 bodova te imali gol razliku 12:4.

    Sedam albanskih reprezentativaca nastupa u Seriji A. Najpoznatiji su kapiten Berat Djimsiti iz Atalante, Elseid Hysas iz Lazija, dok Kristjan Asllani polako dobija šansu u prvom timu Intera. Dvojica reprezentativaca igraju u španskoj Primeri, a ostatak fudbalera nastupa u Poljskoj, Češkoj, Norveškoj, Rusiji, Turskoj te Emiratima.

    FS Albanije je u januaru 2023. godine imenovao nekadašnjeg brazilskog fudbalera Sylvinha za selektora. Sylvinho je u prethodnih 10-ak godina radio kao pomoćni trener u reprezentaciji Brazila, zatim u nekoliko brazilskih timova te u talijanskom Interu, a samostalno je predvodio Lyon i Corinthians.

    Član stručnog štaba reprezentacije Albanije je i nekadašnji reprezentativac Argentine Pablo Zabaleta. Zabaleta je u svojoj igračkoj karijeri igrao i za Man. City gdje je djelio svlačionicu sa Edinom Džekom.

    Inače, Albaniju su od 2012. godine trenirala tri Talijana (De Biasi, Panucci i Reja) te jedan Albanac (Erwin Bulku).

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje