Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cristiano Ronaldo najavio kupovinu vlastitog kluba

Preuzmite sliku

Stvaranje jake lige započelo je dovođenjem Cristiana Ronalda početkom ove godine.

Iako igrački na zalasku karijere, Ronaldo sa sobom dovodi ogromnu bazu fanova koji nisu nužno vezani uz klub za koji on igra, već uz njega kao personu. Njegovim dolaskom sve oči svijeta najednom su bile uprte u 54. ligu svijeta po FIFA rankingu. Tako je počela gradnja brenda lige.

“Već sam znao da će odlazak u Saudijsku Arabiju ‘otvoriti kutiju’. Nisam pogriješio. Siguran sam da će za dvije-tri godine to biti jedna od najvažnijih liga na svijetu. Benzema je sada došao. Ono što želimo je kompetentnost. Kada postoji kompetentnost, tržište ima koristi. Neka sve zvijezde dođu”, rekao je portugalski reprezentativac na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoj novi posao.

On je sa Benzemom igrao u Real Madridu, sada su obojica u Saudijskoj Arabiji. Kako će Kraljevi preživjeti bez zvanično najboljeg igrača svijeta, dobitnika Zlatne lopte?

“Siguran sam da će ipak osvojiti još Liga prvaka”, dodao je Portugalac.

Ronaldo je također uvjeravao da ne isključuje mogućnost posjedovanja vlastitog kluba u budućnosti.

“To je nešto o čemu sam razmišljao prije nekoliko godina. Stvarno bih volio imati klub. Uvijek sam bio vrlo odlučna osoba i vrlo profesionalan. Zdravlje nije sve, ali sve je i ništa bez zdravlja. Već sam na kraju karijere, igraću najviše dvije ili tri godine”, dodao je na kraju.

Ronaldo u Al Nassru godišnje zarađuje oko 200 miliona eura, a potpisao je na dvije i po godine. U taj iznos uključen je i komercijalni dio ugovora. To je najveća plata u historiji ovog sporta, pa će Ronaldo za vrijeme trajanja ugovora zaraditi pola milijarde eura.

Nije Ronaldo jedina zvijezda koja zarađuje u Saudijskoj Arabiji. Njegov najveći rival Messi, iako još uvijek ne igra za niti jedan njihov klub također je povezan sa vlastima Saudijske Arabije.

Naime, on je glavni promotor turizma te zemlje, a nedavno je upao u probleme upravo radi toga. Neovlašteno bez znanja kluba Messi je otputovao na Golfski zaljev kako bi promovisao turizam nakon čega ga je PSG kaznio.

Saudijska Arabija, osokoljena katarskim Svjetskim prvenstvom, i sama želi u budućnosti postati domaćin jednog takvog takmičenja. Nedavno su i službeno iskazali kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine, koje bi dijelili sa Egiptom i Grčkom.

Ukoliko zaista uspiju u svojem naumu, to Svjetsko prvenstvo postalo bi prvo u kojemu će sudjelovati tri odvojene nogometne federacije, Afrička, Evropska i Azijska.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje