Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Britanski list o Edinu: Bezvremenski Džeko ima veliko iskustvo u odlučivanju velikih utakmica

Preuzmite sliku

Na transparentu postavljenom na San Siru prije početka utakmice pisalo je da je svaki đavo u paklu došao da podrži Milan, navodi britanski list Guardian u najnovijem tekstu o “bevzremenskom” Edinu Džeki, dodajući da su navijači Milana zaboravili da je đavo upravo u detaljima.

“Stadion se može pretvoriti u pakao tokom utakmice, ali staviti igrača sa beka da čuva Edina Džeku recept je za vječno žaljenje,” navodi Guardian u tekstu koji savršeno opisuje razloge tragedije za Milan.

Najveći milanski derbi u posljednje dvije decenije trajao je jedva osam minuta kada je Džeko zakačio nogom oko defanzivca i volejem postigao gol.

Razgovori sa novinarima nakon pobjede nad Milanom postali su gotovo komični u svom ponavljanju, gdje su jedan za drugim igrači se redali i insistirali da prednost od 2:0 ništa ne znači.

Francesco Acerbi je tvrdio da se ne oseća “ni srećno ni zadovoljno jer još ništa nismo uradili”.

Guardian tvrdi da se čak nije ni očekivalo da će Inter proći grupnu fazu nakon što su izvučeni sa Bayern Minhenom i Barcelonom. Njihova pobjeda od 1-0 nad katalonskim klubom u oktobru stigla je nakon uzastopnih poraza u ligi.

  • Posebnost ovog polufinala – koji se slavi kao renesansni trenutak za dva najpoznatija italijanska kluba – je da su se oba trenera suočila sa špekulacijama o izgledima za posao. Piolijev Milan je peti, padajući iza Intera nakon remija sa Cremoneseom prošle sedmice koji je 19 na tabeli.

    Međutim, srijeda navečer je bila još jedna prilika za reprizu utakmice kupa kada je Inzaghi pogodio u svim odlukama. Odluke da Calhanoglu i Džeko otvore utakmicu umjesto Marcela Brozovića i Romelua Lukakua – uprkos blistavoj formi Belgijanca, sa tri gola i tri asistencije u posljednje tri utakmice – u potpunosti su se isplatile.

    “Milan je igrao na domaćem terenu, a navijači su se potrudili da se Inter osjeća kao pakao. U trenutku kada je Mkhitaryan postigao gol, izgledalo je kao da je cijeli stadion odjednom bio zaliven svetom vodom, a urlici koji su parali uši s početka utakmice zamijenjeni su gromoglasnom tišinom,” navodi se u Guardianovom tekstu.

    Na kraju, Guardian navodi da je Inter u velikoj prednosti u odnosu na Milan, navodeći da Inzaghi ima luksuz da bira između Martíneza, Lukakua i Džeke, dok je Leãova povreda ostavila Piolija bez mnogo izbora.

    “Ovog puta Džeko je napravio razliku. Bosanac ima veliko iskustvo u odlučivanju velikih utakmica, jer je osvojio svoju prvu ligašku titulu sa Wolfsburgom 2008-09, a nakon toga s još dvije u Engleskoj u Manchester Cityju,” tvrdi britanski list.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,