Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brčko godinama čeka na dovršetak gradskog stadiona

Preuzmite sliku

Radovi na dovršetku gradskog stadiona u Brčkom nikako da budu okončani, a priča o njegovom uređenju ponavlja se iz godine u godinu. Ovaj stadion neophodan je kako bi FK Jedinstvo, prvoligaš Republike Srpske, mogao nesmetano obavljati treninge i organizirati utakmice svog ranga.

Članovi FK Jedinstvo uspjeli su dostići rang prvoligaša manjeg bh. entiteta, a njegovi fudbaleri, prema riječima potpredsjednika ovog Kluba Samira Mulića, iako treninge obavljaju na gradskom stadionu, ne mogu organizirati utakmice. Već godinama čekaju da se radovi na uređenju gradskog stadiona okončaju, ali to nikako da se dogodi, uprkos obećanjima čelnih ljudi iz Vlade i Skupštine.

– Trenutno treninge radimo na našem stadionu, međutim, nemamo upotrebne dozvole, znači ne možemo igrati utakmice koje slijede na našem stadionu. Trenutna alternativa je FK Lokomotiva, gdje ćemo pokušati znači da prevaziđemo taj period koji je potreban Vladi Brčko Distrikta – pojašnjava Mulić.

Radovi na izgradnji gradskog stadiona kapaciteta 16.000 sjedećih mjesta započeti su 2004. godine, ali su ubrzo stali i stadion je bio prepušten zubu vremena. Posljednje aktivnosti uz kapitalna budžetska sredstva od 1,8 miliona KM idu u smjeru da se osigura 6.000 sjedećih mjesta. Tenderska procedura je u toku, a odvijaće se u tri faze, prva predviđa reviziju postojeće dokumentacije, a druga pregled postojeće konstrukcije.

– Posljednja faza možda i najvažnija u kontekstu samog naziva ove usluge je upravo izrada idejnog rješenja, stavljanja u funkciju zapadne tribine. To treba da bude razmatrana varijantna rješenja koja će imati prvenstveno za cilj da se uloženih sredstava objekat stavi u funkciju i da se definiše nekakva faznost dalje realizacije – ističe Nenad Radojković, šef Pododjela za javne objekte Vlade Brčko Distrikta.

U izgradnju stadiona do sad je uloženo četiri i po miliona KM, a ako bude osigurano još novca radovi na njegovom dovršetku mogli bi biti okončani za godinu i po dana. Ukoliko novac bude parcijalno izdvajan onda je teško procijeniti kada bi ovaj objekat mogao biti gotov. (Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,