Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bio je čudo od djeteta, a danas je najskuplji gledatelj na svijetu

Preuzmite sliku

Cijeli svijet je pričao o njemu kao jednom od najvećih fudbalskih talenata, a danas grije klupu i skuplja minute iz razloga koji nemaju veze s fudbalom.

Nije imao ni 16 godina kada je debitovao za Stromsgodset Toppfotball, a samo mjesec dana kasnije je postao i najmlađi strijelac u historiji elitnog ranga norveškog fudbala. Već kao 16-godišnjak je bio u velikom Real Madridu, cijeli svijet je tada pričao o Martinu Odegaardu, čudu od djeteta kojem su prognozirali veliku karijeru.

Međutim, njegova se karijera nije razvijala u tom smjeru. Uglavnom je nastupao za rezervnu momčad Reala, Castillu za koju je u španjolskoj Segundi odigrao 62 utakmice i zabio pet golova. Odegaard se ni u drugoligaškoj konkurenciji nije uspio nametnuti i zatražio je odlazak, a njegova je nova destinacija bila Holandija, tačnije Heerenveen koji ga je posudio do januara 2018.

Holandska liga je bila odskočna daska za mnoge, ali čini se ne i za 18-godišnjeg Odegaarda. U 590 minuta još nije postigao gol, a uspio je tek upisati dvije asistencije. Heerenveen nikad nije pobijedio kada je on bio u startnoj postavi, kada je došao bili su četvrti, a s njim su pali na osmo mjesto i ispali iz kupa.

Igra samo zato da ne plate kaznu

U zadnje tri utakmice je skupio ukupno četiri minute ulascima s klupe pred kraj utakmice. Razlog tome nije taktičke prirode; trener mu daje barem minutu po utakmici da bi klub izbjegao plaćanje kazne Realu koja, prema pisanju španjolskog Asa, dolazi na naplatu svaki put kad mladi Norvežanin ostane na klupi.

Odegaard je postao najskuplji gledatelj na svijetu – godišnje zarađuje čak 3.5 miliona eura za skromnu minutažu koju ne bi ni dobio da nije Realovih potraživanja. U Holandiji je često na meti kritika, optužuju ga da narušava balans momčadi i taktičku disciplinu.

U Norveškoj također budno prate karijeru svog najvećeg talenta čiji je razvoj krenuo u krivom smjeru. Njihovi su mediji u slučaju Odegaard već zauzeli ironični stav i pišu kako bi trebao revitalizirati karijeru povratkom u Norvešku gdje bi mogao uživati u maminoj kuhinji. Bit će zanimljivo vidjeti je li gledanje utakmica za 3.5 miliona eura zadnji veliki Odegaardov angažman ili još ima vremena za spas karijere, piše Dnevnik.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,