Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci predstavili Zmajeve sa ovih pet činjenica

Preuzmite sliku

Reprezentacija Sjedinjenih Država odigrat će za tri dana prijateljski susret protiv fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Fudbalski savez SAD-a svojim je navijačima odlučio predstaviti Zmajeve sa pet činjenica koje preko “bare” do sada nisu bile toliko poznate.

Historija bh. fudbala

Amerikanci spominju kako je reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine u grupi u kojoj su još bili Grčka, Slovačka, Litvanija, Latvija i Lihtenštajn. Također se navodi kako se nikada nismo uspjeli kvalifikovati za Evropsko prvenstvo u šest različitih pokušaja, te kako je Edin Džeko najveća zvijezda tima, ali da se on ne nalazi u rosteru koji je doputovao u Sjedinjene Države.

Selektor Bosne i Hercegovine

Američki savez posvetio je nekoliko redova selektoru Ivaylu Petevu, rekavši da je preuzeo reprezentaciju BiH 21. januara 2021. godine, te da je debitovao utakmicom protiv Finske remijem protiv Finske od 2:2. “Ivaylo Petev je vodio brojne klubove u trenerskoj karijeri, najviše u rodnoj Bugarskoj, kao i da je bio selektor svoje zemlje od 2014. do 2016. godine.

Posljednji rezultati

Amerikanci priču o rezultatima reprezentacije Bosne i Hercegovine počinju činjenicom da se naša zemlja neće naći na smotri najboljih na svijetu u Kataru sljedeće godine, nakon što smo ostvarili omjer od jedne pobjede  četiri remija i tri poraza, ističući kako je jedina pobjeda za Zmajeve došla protiv Kazahstana, te kako ne znamo za pobjedu u posljednja tri kvalifikaciona susreta. “Ekipa se sada okrenula Ligi Nacija, u kojoj će Bosna i Hercegovina nastupati u Ligi B”, stoji na službenoj stranici FS SAD-a.

Trenutna ekipa

FS SAD-a ističe da su 19 igrača koji su otputovali u Sjedinjene Države izuzetno mlad tim sa prosjekom od 23 godine i 310 dana, te da ovaj roster nema iskustva u međunarodnim utakmicama. Amerikanci ističu Josipa Ćorluku i Ajdina Nukića, koji imaju po dva nastupa za državnu selekciju Bosne i Hercegovine, dok su Pidro i Đokanović za reprezentaciju upisali po jedan nastup.

Također, navodi se kako FK Borac i FK Sarajevo imaju najviše igrača u reprezentaciji, po četiri, te kako je u ekipi i Sulejman Krpić, koji u ovom trenutku zauzima drugo mjest na listi strijelaca Premijer Lige BiH sa 11 golova iz 18 utakmica.

Igrači po pozicijama

Za kraj, FS SAD-a napisao je i pozicije na kojima igraju naši fudbaleri, koji američkoj publici nisu poznati.

Očekuje se kako će Ivaylo Petev u utakmici protiv SAD-a pokušati dati priliku svim igračima koje ima na raspolaganju, te je za očekivati da utakmica neće imati veliki rezultatski značaj. Međutim, ukoliko Zmajevi žele da se nametnu selektoru Petevu za buduća reprezentativna okupljanja, pobjeda protiv rivala kojeg nikada nismo savladali mogla bi biti presudna za budućnost pojedinih igrača. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,