Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Navijači FK Sloboda uputili otvoreno pismo Nogometnom savezu BiH i sudijskoj organizaciji

Preuzmite sliku

Poštovana, gospodo iz Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, sudijske organizacije Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, mi navijači FK „Sloboda“ Tuzla primorani smo da se ovim otvorenim pismom odnosno Sopštenjem za javnost obratimo Vama i javnosti te tom prilikom postavimo nekoliko pitanja o dešavanjima koja prate FK „Sloboda“ Tuzla.

FK Sloboda je jedan od najstarijih fudbalskih klubova u Bosni i Hercegovini i jedan od klubova sa najdužim kontinuiranim stažom u najjačim ligama bivše i sadašnje nam države.
Mi ne samo što mislimo, već smo ubijeđeni i sigurni da ništa nije slučajno već da je planski smišljeno od strane Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i sudijske organizacije da se sukcesivno i planski diskredituje naporan, kvalitetan i nadasve pošten rad jedne takve fudbalske veličine i klupske gromade kakva je FK Sloboda.

Godinama smo čekali i najstrpljivije se nadali ovakvoj organizaciji kluba i ovakvim ljudima koji ga trenutno vode. Rezultati su morali da dođu i sve ovo što su naši fudbaleri uspjeli da postignu na terenu nije slučajno. To je plod rada Uprave i stručnog štaba.

Sada neko iz organa Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i sudijske organizacije pokušava da to omalovaži na najgrublji način. Ispočetka je to bilo stidljivo (valjda ni sami niste vjerovali da to Sloboda može) ali kada je Sloboda pokazala svoju snagu onda su počele razne prljave radnje pri tom ne birajući sredstva kako bi se zaustavila putanja stvaranja evropske Slobode.

Zbog svega prethodno navedenog, želimo da znamo:
1. Da li je FK „Sloboda“ članica Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ?
2. Da li FK „Sloboda“ ima pravo na pošetno, objektivno i nepristrasno suđenje ?
3. Da li FK „Sloboda“ ima pravo, pošteno na sportskom terenu da osvoji neko od mjesta koji bi je odveli u evropska takmičenja ?
4. Da li građani Tuzle i najbrojnijeg kantona imaju pravo da gledaju svoje ljubimce u pristojnijim uslovima u odnosu na one u kojima se trenutno nalazi stadion Tušanj ?

Ako smo članovi Nogometnog/fudbalskog saveza BiH onda je vaša statutarna obaveza da obezbijedite paritetno broj naših članova u organima Nogometnog/fudbalskog saveza BiH. Samim tim obaveza je svih organa Nogometnog/fudbalskog saveza BiH da Slobodu tretiraju jednako kao FK Sarajevo, NK Željezničar, NK Široki Brijeg ili HŠK Zrinjski i našu sudijsku organizaciju kao sve ostale u državi.

Ako FK „Sloboda“ ima pravo na pošteno suđenje, zašto se onda delegiraju sudije na Slobodine utakmice koji imaju direktnog interesa da Slobodu oštete na svaki mogući način i tako onemoguće njen put ka Međunarodnom takmičenju ili osvajanju titule prvaka.

Imate snimke sa svih utakmica, imate komentare na sporne trenutke, imate zapisnike sa utakmica pa i sami možete da vidite plansko davanje žutih i crvenih kartona pred za Slobodu važne naredne utakmice.

Kako se dešava da sudije iz neposredne blizine ne vide povlačenje u šesnaestercu Slobodinih fudbalera i udarce laktovima u lice, a svi drugi vide.

Igrači Slobode su u strahu da pogledaju sudiju jer i najmanji prigovor se kažnjava žutim kartonom. Jasno možete da vidite kako sudije nemaju isti kriterij za startove na Slobodine igrače i startove Slobodinih igrača na protivnike.

Sloboda nije niti Bošnjački niti Hrvatski klub, Sloboda je Bosanska! Svih vjera i nacija. Mi nikada nećemo pristati na takvu segregaciju unutar jedne sportske organizacije na nivou države, nas to ne zanima!

Pitamo se takođe, da li smo mi kao građani Tuzle i Tuzlanskog kantona manje vrijedni od građana Sarajeva i Mostara.

U čitavom kantonu nemamo fudbalskog stadiona koji odgovara uslovima takmičenja u Evropi, a Nogometni/fudbalski savez BiH nije ništa uradio niti čini po tom pitanju. Za početak da se javno konstatuje takva činjenica, a nedaj Bože finansijski pomogne sticanje uslova za igranje na Međunarodnom takmičenju na makar jednom stadionu na području Tuzlanskog kantona.

Vjerovatno je i ovo jedan od razloga zbog čega se Sloboda nastoji onemogućiti u stvaranju jedne moderne i Evropske ekipe jer bi se onda i ovo pitanje moralo staviti na Dnevni red.

Sve navedeno se odnosi i na druge klubove, a naročito na Čelik i Velež, sportske organizacije sa sličnom tradicijom kao i mi. Ali, to je do njih i da li se oni osjećaju tako. Ovim putem ih pozivamo da se i oni oglase na sličan način.

Pozdrav svim navijačima u BiH koji se osjećaju navijačima „drugog reda“ zbog prljavih radnji od strane Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine kao i sudijske organizacije Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

UG „Fukare“ Tuzla

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje