Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zmajevi nastup u olimpijskim pretkvalifikacijama započinju današnjom utakmicom protiv Portugala

Preuzmite sliku

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas (16.30 sati) u Poljskoj igra prvi meč na turniru pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

Protivnik Zmajevima u Gliwica Areni bit će Portugal. Riječ je o selekciji koja zauzima 54. mjesto na FIBA rang-listi (BiH je na 35. poziciji) i koja se ne može pohvaliti značajnim rezultatima na velikim takmičenjima. Najbolji plasman na evropskim prvenstvima Portugalci su ostvarili 2007. godine, kada su bili deveti.

Ipak, to je rival kojeg se svakako ne smije potcijeniti, ekipa koja je nerijetko znala iznenaditi favorite u kvalifikacijama za EP. Najveća opasnost prijeti od naturalizovanog američkog beka Travante Williamsa, ali tu je još nekoliko iskusnih košarkaša koji mogu zadati glavobolje protivnicima, naročito sa vanjskih pozicija.

“Mogu reći da je ekipa i više nego spremna za današnju utakmicu. Ulazimo u turnir maksimalno spremni, maksimalno ozbiljno. Portugal je nezgodna ekipa. Svi šutiraju, svi mijenjaju način na koji brane, sigurno da nije ugodno igrati protiv takvih ekipa. Međutim, ozbiljnost je tu, na treninzima i van treninga, na video sesijama,… Odlučni smo da na ovom turniru odemo do kraja, ovo je prvi korak prema tom cilju”, ističe kapiten Miralem Halilović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje