Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli u 63. godini preminuo Senad Muminović

Preuzmite sliku

Nekadašnji košarkaš, kapiten i trener Sloboda Dite i bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, Senad Muminović, preminuo je večeras u Tuzli u 63. godini života, a nakon duge i teške borbe sa opakom bolešću.

Zbog zdravstvenih razloga posljednjih nekoliko godina nije bio aktivan u košarci. Mjesto i vrijeme dženaze i posljednjeg ispraća bit će objavljeno naknadno.

Podsjećamo, Muminović se košarkom se počeo baviti 70-tih godina prošlog vijeka, nakon Partizana Kreke i Jedinstva, priključuje ekipi Slobode u kojoj je igrao do sredine 90-tih godina.

Muminović je proglašen za sportistom Grada Tuzle (1992. i 1993.), a predvodio je tim Slobode do nekoliko trofeja, prvaci Bosne i Hercegovine 1993/1994 i1995/1996. U tom periodu osvojena su i tri uzastopna Kup takmičenja i to 1994, 1995, 1996. godine.

Senad Muminović je bio član prve generacije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nakon Slobode, Muminović odlazi u Aziju, tačnije Iran gdje je nastupao u Teheranu. S klubom iz glavnog grada Irana igrao je prvenstvo Azije.

  • Trenersku karijeru počeo je u juniorskom pogonu Sloboda Dite a kasniej je  Muminović preuzeo klupu prvog tima od trenera Džakovića.

    Nakon dvije godine uspješnog vođenja Slobode, odlazi u Hrvatsku gdje preuzima ekipu Darde iz Osijeka.

    Poslije četiri godine provedenih u Osijeku, 2015. godine postao je trener Zrinjskog iz Mostara. Nakon toga postao je selektor mlade U20 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Vodio je selekciju na Eurobasketu B-divizije 2016. godine kada su bh. momci završili na petoj poziciji.

    Redakcija portala Tuzlanski.ba porodici i prijateljima jednog od najvećih košarkaša koje je Tuzla imala upućuje iskreno saučešće. 

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje