Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šokirao košarkaški svijet: LeBron James odlazi u penziju?

Preuzmite sliku

Ne očekuje se da će LeBron James otići u penziju, ali ova izjava sugeriše da je sve bliže, piše cbs

LeBron James možda ima 38 godina, ali je postigao 40 koševa i zapravo odigrao svih 48 minuta u četvrtoj utakmici finala Zapadne konferencije unatoč mučnoj povredi stopala. Zabijao je prosječno 28,9 poena po utakmici u regularnoj sezoni i čini se da je pred njim dosta takmičarske košarke. Ipak, poraz Los Angeles Lakersa od Denver Nuggetsa na kraju sezone završio je njegovu 20. godinu u NBA ligi, prenosi Tuzlanski.ba

Samo su dva igrača u historiji NBA lige odigrala više utakmica od Jamesa ako se uračuna i doigravanje, a niko nije zabio više koševa. James je već postigao više nego bilo koji drugi igrač u historij NBA lige, i ostao je tako dobar i nikada nije osjetio potrebu da se pozabavi mogućnošću penzionisanja.

James je svoju konferenciju za medije u ponedjeljak završio prilično zagonetno.

Imam mnogo toga za razmišljati, rekao je James nakon utakmice.

“Samo lično, dok napredujem u košarci, moram o mnogo čemu razmišljati.”

Ovo je ostavilo poprilično prostora za tumačenje.

Dave McMenamin iz ESPN-a razgovarao je s Jamesom nakon toga, a on je jasno dao do znanja da zapravo govori o penziji.

James je prošle sezone produžio ugovor, tako da bi odlazak u penziju značio ostavljanje preko 50 miliona dolara na stolu. Odlazak upenziju sada bi također značio izbjegavanje njegovog davnog sna da igra zajedno sa svojim sinom, Bronnyjem, ako bi odlazak u penziju bio trajni. James bi također teoretski mogao otići u penziju na godinu dana i onda se vratiti kada njegov sin bude imao pravo na mobilizaciju. Mlađi James bi ove sezone trebao igrati za USC.

Možda će proći neko vrijeme prije nego što navijači Lakersa opet vide Jamesa na terenu bez obzira na to da li se povukao ili ne.

Nagovijestio je da mu je potrebna operacija stopala ranije tokom sezone, a sada kada su Lakersi eliminisani, mogao bi je dobiti i propustiti neko vrijeme na početku sljedeće sezone. Također se može manje moći oporaviti od većih povreda nego što je bio na najboljim godinama, a možda osjeća frustraciju koja dolazi s procesom starenja.

James je upravo doveo Lakerse do finala Zapadne konferencije, ali je u tom procesu poražen. To dokazuje da je još uvijek više nego sposoban takmičiti se za prvenstvo, ali je također vjerovatno frustriran rezultatom serije u kojoj je igrao dok je bio povrijeđen. Ovo je daleko najozbiljnije da je James ikada razgovarao o penziji. Bilo je samo pitanje vremena nakon 20 godina, a sada se čeka njegova konačna odluka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,