Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo Mihajlo Miki Vuković: Sa košarkašicama Jedinstva osvojio titulu šampiona Evrope

Preuzmite sliku

Trofejni trener i tvorac moderne Valencie Mihajlo Miki Vuković preminuo u 77. godini nakon duge bolesti, objavio je španski klub.

Vuković je izabran za najboljeg trenera Valencie u historiji, a svoju trenersku karijeru započeo je u Tuzli.

Miki koji je rođen u selu Miločaj pokraj Kraljeva, igračku karijeru počeo u Slogi, a zatim je nastavio u Jednistvu iz Tuzle gde je napravio prve trenerske korake kao trener mlađih kategorija muškog tima. Potom je 80-ih godina sjeo na klupu ženskog košarkaškog tima s kojim je osvojio titulu šampiona Evrope 1989.

U prvoj polovini posljednje decenije prošlog vijeka bio je trener španske Godele s kojom je činio čuda. U čak četiri navrata je devojke iz Valencie doveo do finala Eurolige, a dvaput do titule prvaka Evrope (1992, 1995). Posebno je impozantna sezona 1991-1992 koju je njegov tim završio sa sva tri trofeja u rukama (Kup šampiona | Euroliga, Prvenstvo španije, Kup kralja) i to bez poraza!

U ljeto 1995. godine Vuković je sjeo na klupu košarkaša Valencie i počeo da postavlja moderno temelje današnjeg kluba. Već u debitantskoj sezoni je Valenciu vratio u ACB ligu, da bi 1998. ispisao put do prvog trofeja u istoriji muškog kolektiva – Kup kralja.

Po odlasku iz muškog tima jednu sezonu je bio sportski direktor ženskog, da bi se od 2005. do odlaska u penziju 2009. godine obavljao ulogu direktora.

Zbog svih uspjeha koje je ostvario sa ekipama, klub i grad su nazvali jednu salu po njegovom imenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,