Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kandidati za predsjednika FIFA-e pozvani na TV debatu

Preuzmite sliku

Izbori za prvog čovjeka svjetskog fudbala i nasljednika kompromitovanog Josepha Seppa Blattera održaće se 26. februara naredne godine u Cirihu. Kandidati su princ Ali Bin al-Hussein, šeik Selman Bin Erbahim al-Khalifa, Tokyo Sexwale, Gianni Infantino i Jerome Champagne.

Američka televizijska kuća ESPN pozvala je svih pet kandidata za novog predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) da učestvuju u TV debati, javlja Anadolu Agency.

Izbori za prvog čovjeka svjetskog fudbala i nasljednika kompromitovanog Josepha Seppa Blattera održaće se 26. februara naredne godine u Zurichu. Kandidati su princ Ali Bin al-Hussein, šeik Selman Bin Erbahim al-Khalifa, Tokyo Sexwale, Gianni Infantino i Jerome Champagne.

Prema navodima ESPN-a studio iz kojeg bi se emitovala TV debata biće u Londonu.

Početkom ovog mjeseca Michel Platini, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) koji se kandidovao i za predsjednika FIFA-e je suspendovan na osam godina nakon istrage Etičkog komiteta FIFA-e. Stoga je ispao iz predsjedničke trke iako je važio za jednog od najozbiljnijih kandidata.

Uz Platinija suspenziju od osam godina dobio je Blatter. Njih dvojica su protagonisti takozvane nelegalne uplate dva miliona švajcarskih franaka iz 2011. godine na Platinijiev račun, što je odobrio Blatter. U svoju odbranu su rekli da se radilo o džentlmenskom dogovoru, te da je novac Platini zaradio u periodu od 1999. do 2002. godine kada je bio Blatterov savjetnik. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje