Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

”Da ženskom nogometu/fudbalu”: U BiH registrovano preko 900 igračica (FOTO)

Preuzmite sliku

Na terenu Trening centra Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Zenici danas se održao četvrti festival „Da ženskom nogometu/fudbalu“.

Cilj festivala je afirmacija i promocija ženskog nogometa čija je popularnost u BiH narasla u posljednjih nekoliko godina, kao i povećanje ženskih klubova i škola nogometa u BiH. Djevojčice koje su danas u Zenicu došle iz čitave Bosne i Hercegovine pokazale su zavidno igračko znanje.

„Na prvom festivalu bilo je oko 15 klubova i škola iz Bosne i Hercegovine, dok je danas taj broj narastao na oko 35. Tom činjenicom, kao i time što je ovo četvrti festival potvrđujemo porast interesa za ženski nogomet u Bosni i Hercegovini. Kada govorimo o broju registriranih igračica, taj broj je prije četiri godine iznosio od 300 do 400 igračica, dok je danas narastao na preko 900. Nadamo se da ćemo do kraja godine preći brojku od 1.000 registriranih igračica. To su pokazatelji da ovom sportu sve više pridajemo pažnje kao i to da je sve više djevojaka zainteresovano. Kako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, kako za muškarce, tako i  za žene sve više postaje važan. Djevojčicama se daje ogromna prilika, 11 ih je u nacionalnoj ekipi na terenu, 18 ukupno, a oko 25 bude pozvano na okupljanje, tako da kada pozovemo jednu ili dvije nove igračice, one jedva dočekaju da se vrate nacionalnoj selekciji kao i da u svojim klubovima prenesu nova znanja i iskustva. Nadamo se da će ženski nogomet postati važan, s obzirom na to da već imamo osam klubova koji se takmiče u Premijer ženskoj ligi BiH. Nadamo se da će se sve više klubova i priključiti i time pridodati značaju ovog sporta u BiH“, izjavila je koordinatorica za ženski fudbal N/FS BiH Nermina Hadžibajrić.

Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH rekao je kako je Nogometni/Fudalski savez Bosne i Hercegovine uspio uložiti sredstva dobijena iz projekata UEFA-e u razvoj ženskog nogometa.

„Cilj ovog festivala je afirmacija i dalja promocija ženskog nogometa u BiH, a prije četiri ili pet godina smo bili na jako niskom stepenu razvoja ženskog nogometa. Bili smo u stagnaciji, ali smo u zadnjih tri ili četiri godine radili na tome i aplicirali smo na nekoliko projekata kod UEFA-e čime smo dobili sredstva da dalje razvijamo ovaj sport, a pokazatelj tog razvoja je i veći broj klubova, igračica kao i zajednička Premijer ženska liga koju smo organizovali prije dvije godine. Ima još dosta prostora za napredak u odnosu na neke zemlje Skandinavije i ostatka Evrope, ali s obzirom na okolnosti možemo biti izrazito zadovoljni dosad postignutim“, rekao je Baković.

Samira Hurem, selektorica ženske nogometne „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine istakla je kako je današnje okupljanje djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine praznik ženskog nogometa u BiH, kao i da imamo dosta talentovanih mladih igračica koje će možda dobiti priliku da zaigraju u nacionalnoj selekciji.

„Danas je praznik ženskog fudbala jer imamo danas ovdje 150 djevojčica što je ogromna stvar i pomak u promociji ženskog nogometa kao i pokazatelj koliko savez ulaže u ovaj sport. Kao selektorka ženske ‘A’ selekcije vidjela sam da imamo jako talentovanih djevojčica koje u vjerovatno najboljem ambijentu imaju priliku da se druže i treniraju. Cilj nam je što više djevojčica uključiti iz klubova širom BiH kao i dalji rad na afirmaciji ovog sporta u BiH“, izjavila je Hurem, prenosi Anadolu Agency.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: