Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skokovi s litice na Kapiji pakla: Prvak Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva je Gary Hunt (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Aktuelni prvak Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva Gary Hunt ostvario je treću pobjedu iz tri takmičenja i nastavio svoj savršeni niz ove sezone, uz novi lični rekord od 533,90 bodova postignut na jezeru Possum Kingdom u Teksasu u petak.

Uz njega su se na pobjedničko postolje popela jedina druga dva osvajača Svjetskog prvenstva, Kolumbijska legenda Orlando Duque (478,70 bodova) i Rus Artem Silchenko (466,90).

  • red-bull-cliff-diving-2015-003
  • Teksašanka Rachelle Simpson pobjednica je prvog turnira Svjetskog prvenstva za žene, u konkurenciji 10 takmičarki koje su nastupile na 20-metarskoj platformi u tri runde skokova. Simpsonovu su slijedile impresivna kanadska džoker takmičarka Lysanne Richard i Amerikanka Ginger Huber.

    „Raspored se mijenjao, no ja sam profitirao iz toga!” rekao je Hunt odmah nakon pobjede na takmičenju koje je pomjereno ranije zbog ekstremne vremenske prognoze za regiju. „Jedna od stvari koje volim kod cliff divinga jeste to da nije tako krut. Morate biti fleksibilni i spremni da skačete i kada niste sto posto spremni. Jako sam sretan što sam uspio i imao dobar nastup ovdje.”

  • red-bull-cliff-diving-2015-002
  • „Uslovi su danas bili savršeni, što zvuči čudno s obzirom da smo toliko govorili o vremenu. Volim ovu lokaciju i na njoj sam ostvario moje najbolje rezultate. Ne znam zašto je to tako, ali temperatura je odgovarajuća, voda je dobra i kao da se dešava u pravo vrijeme kada postižem najbolju formu. Tri pobjede iz tri takmičenja je start kakvom sam se nadao, imao sam ranije četiri pobjede zaredom (2011) i pokušaću to nadmašiti.”

  • red-bull-cliff-diving-2015-001
  • David Colturi je sa četvrtim mjestom bio najbolje plasirani američki takmičar, a za mjesto na pobjedničkom postolju na domaćem terenu nedostajao mu je svega jedan bod. To mjesto zauzeo je Artem Silchenko, prvak iz 2013. godine, koji je ranije u dvoboju jedan-na-jedan pobijedio drugog Amerikanca Andyja Jonesa, također jako malom razlikom.

  • red-bull-cliff-diving-2015-maj001
  • On je sa sedmog mjesta prije finalne runde uspio skočiti na treće, zahvaljujući briljantno izvedenom skoku unazad iz stoja na rukama sa slijepim ulaskom u vodu.

    Najbolji svjetski skakači u vodu sa 27-metarske platforme na sljedeću stanicu Svjetskog prvenstva putuju u prijestonicu Danske, Kopenhagen, 20. juna. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: