Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Veliko otkriće: Ovo je elektrokatalizator koji CO2 pretvara u plastiku

Preuzmite sliku

Američki naučnici osmislili su katalizatore koji ugljikov dioksid, glavni uzrok globalnog zatopljenja, mogu pretvoriti u plastiku, tkaninu, smolu i ostale produkte, prenosi ScienceAlert.

Elektrokatalizatori su, uz enzime, prvi materijali koji, s 99-postotnom učinkovitošću mogu pretvoriti ugljični dioksid i vodu u ugljikove građevne blokove koji sadrže jedan, dva, tri ili četiri ugljikova atoma.

Dvije supstancije – metilglioksal (C3) i 2,3-furandiol (C4) – mogu se upotrijebiti kao prekursori za plastične predmete, ljepila i lijekove. Prekursor je bilo koji hemijski reaktant koji sudjeluje u bilo kojoj fazi proizvodnje hemijskih supstanci.

Toksični formaldehidi pritom se mogu zamijeniti metilglioksalom, koji je sigurniji. Otkriće američki naučnici baziraju na hemiji umjetne fotosinteze, a detaljno su ga predstavili u stručnome časopisu Energy & Environmental Science.

“Ovo otkriće moglo bi nas dovesti do mogućnosti pretvorbe ugljičnog dioksida u proizvode i sirovine koji će se moći iskoristiti u hemijskoj i farmaceutskoj industriji”, rekao je glavni autor studije, Charles Dismukes, profesor na Odjelu za hemiju i hemijsku biologiju te na Odjelu za biokemiju i mikrobiologiju Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku. Dismukes je glavni istraživač na Rutgersovom Waksman Institutu za mikrobiologiju.

Naučnici su ranije dokazali da se ugljični dioksid elektrohemijskim procesom može pretvoriti u metanol, etanol, metan i etilen. No takav je proces neučinkovit i preskup da bi bio komercijalno isplativ, smatra glavna autorica studije Karin Calvinho, doktorandica hemije na Rutgersu.

Korištenjem pet katalizatora izrađenih od nikla i fosfora, a treba istaći da su oni jeftini i ima ih u izobilju, američki su naučnici ustanovili da su u stanju elektrohemijskim procesom pretvoriti ugljični dioksid i vodu u široku lepezu proizvoda na bazi ugljika, rekla je Calvinho.

Izbor katalizatora određuje koliko se ugljikovih atoma može povezati da bi se dobile molekule ili se čak stvorili duži polimeri. Općenito, što je ugljikov lanac duži, proizvod je vredniji.

Idući potez naučnika je saznati više od temeljnoj hemijskoj reakciji kako bi se ona mogla iskoristiti za proizvodnju drugih vrijednih diola koji imaju široku upotrebu u industriji polimera, ili za proizvodnju ugljikovodika koji se mogu koristiti kao obnovljiva goriva. Dioli su, podsjetila je naučnica dvovalentni alkoholi u kojima su dvije hidroksilne skupine vezane na različite ugljikove atome.

Na temelju svog istraživanja američki su naučnici osmislili i izradili patente za elektrokatalizatore te su osnovali start-up firmu “RenewCO2”.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Energy & Environmental Science. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,