Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uređaji koji troše struju čak i kad su u stanju mirovanja

Preuzmite sliku

Računi za struju su vam konstantno previsoki? Nikako vam nije jasno odakle toliko potrošenih kilovata? Ovo je popis uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Televizor

Jeste li znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kablo iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan, piše portal Zagreb-info.

Punjač mobitela

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lijeni izvući kablo. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Uređaji s mjeračem vremena

Svako ima barem jedan takav u kućanstvu. Radijski budilnici mikrovalne, muzičke linije, DVD playeri – svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostaloga, jedino je rješenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.

Digitalni TV prijemnik

Malo je ko svjestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju primati signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Računari i laptopi

Čak i kada su isključena, stolna i prijenosni računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,